Bács-Kiskun

2023.01.26. 17:10

Az enyhe tél veszélyt jelent a növényekre

Márciusi időjárást mutat a természet. Idén még nem adta ki a mérgét a hideg. A tél mintha késne, de az is lehet, hogy ilyen telekre számíthatunk. Mit gondolnak erről a kertészek?

Barta Zsolt

Filus János kertészmérnök szerint a szőlészek november óta metszenek az ültetvényeken

Fotó: Barta Zsolt

 Filus János kertészmérnök-tanár, szőlőtermesztő azt mondja, hogy kora tavaszi jellegű ezekben a hetekben az időjárás. Ez sem embernek, sem állatnak, sem pedig a növényeknek nem jó. 

A szőlész megjegyezte, ha de­cemberben és januárban végig hideg van, akkor azt mondjuk, hogy a tél kihányta a mérgét. Erre a hidegre a szőlő évezredek óta mindig készül. A belső folyamatok miatt a növényi nedvek a legsűrűbbek ilyenkor. A tartalék tápanyagot biztosító keményítő ekkor cukorrá alakul, ez azt jelenti, hogy ilyenkor a tömény nedv nehezen fagy meg. Ez védi gyakorlatilag a növényt. Ez a folyamat februárban lassan véget ér, azaz a cukor folyamatosan visszaalakul keményítővé. A növényi nedvek ritkulnak, és ettől fogva jobban ki vannak téve a fagynak. Emlékezzünk a 2012-es február végi hatalmas hidegre, akkor a szőlő egy része elfagyott, törzset és kart kellett váltani. 

A gyümölcsfák esetében is hasonló a helyzet. 

A korai faka­dásúak (mogyoró­félék, őszibarackok, kajszi­barackok) esetében is megindulhat a nedvkeringés, korábbi lehet a virágzásuk, és egy hidegfront súlyos károkat okozhat. 

Volt már arra példa, hogy a téli hideget túlélik, a kora tavaszi fagyok esetleg elkerülik a térséget, de a májusi fagyok sokszor letarolnak mindent. A bodza­ültetvényben az idén már sok helyen a rügyek fakadásnak indultak a nem normális időjárás miatt. Ez a meleg ráadásul a kórokozókat, kártevőket sem szelektálja meg. 

A cserebogárpajornak egy méter mélyen kellene lennie, most azonban ha szétnézünk az udvarban, rengeteg vakondtúrást látunk. A cserebogárpajort kereső vakond talál magának táplálékot, mivel azok a rovarok a felszínhez közel tanyáznak. A peronoszpóra, lisztharmat szaporítóképletei, amelyek a fagyra érzékenyek, most áttelelnek. Azaz nincs mélynyugalmi állapotban a rovarvilág sem. A tavaszi munkákat a termelők elkezdték, vagy inkább ősszel, télen be sem fejezték. 

A gazdák ugyanis novembertől indították a munkát, a szőlő metszésével, amit a mai napig folytatnak. Kezdődik hamarosan a gyümölcsfák metszése is. Ez a szokatlanul enyhe idő megviseli az emberi szervezetet is, mi sem pihenhetünk a télen. 

Ami jó ebben az időben az, hogy a csapadék eső formájában hullott le. A tél folyamán településenként változóan 80-100 milliméternyi eső esett. 

Janu­árban pedig az átlagos csapadékmennyiség duplája esett, de még mindig hiányzik úgy egyhavi mennyiség. Ez kimondottan jó az őszi vetésekre, ültetvényekre nézve. Kellett az eső a talaj téli feltöltésére. 

Ahol ősszel a szerves trágyát földbe juttatták, ott most lassan leszivárog a tápanyag a gyökérzónába. A tavaszi induláskor jó ez a helyzet. Attól viszont félünk, hogyha most az ültetvényeket úgy készítjük elő, hogy tavasszal kevesebb munkánk legyen és egy hidegfront ráront az ültetvényekre, akkor minden most befektetett pénzt és munkát kidobtunk az ablakon, mondta Filus János kaskantyúi gazda, kertészmérnök.

A fáknak jobb lenne most a hideg

Ritter Imre soltvadkerti gazda barackot és almát termeszt. Azt mondja, hogy a gyümölcsfák figyelnek, még ha alszanak is. De kell egy bizonyos hőösszeg ahhoz, hogy a nedvkeringés meginduljon. Ha napokig hideg van és esetleg egy-két napig meleg, attól még a fák nem ébrednek fel. Sok napon át kell szokatlanul melegnek lenni télen ahhoz, hogy az a bizonyos hőösszeg összejöjjön. Ha idő előtt kirügyezik a fa és március elején bejön a fagy, akkor baj van, akkor mint a borotva, úgy dolgozhat az ültetvényekben a hideg. Most ezért kellene napközben is a mínusz hőmérséklet, mert akkor a nedvkeringés nem indul be a fában. Erre mondják a termelők, hogy megbolondulnak a fák, ha idő előtt elkezdenek hajtani. Még ott talán nem tartunk, hogy idő előtt meginduljanak. De sajnos nincs is elegendő hideg. Ha februárban a napi átlaghőmérséklet lemenne nulla fok alá, akkor az optimális lenne. A héten éjszakánként –2, –4 fokot jeleztek. A határban ennél alacsonyabb is lehet a hőmérséklet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!