Bács-Kiskun

2022.11.26. 06:55

Sokan hasznosabbá akarják tenni a kertjüket és inkább gyümölcsfákat ültetnek

Az idei őszi faültetési idényről az egyik fő tapasztalat: felértékelődött a gyümölcsfa telepítés a kiskertekben, ház körül.

Miklay Jenő

Plavecz József szerint idén ősszel az oltványok jó kondícióban várják a kiültetést

Fotó: Miklay Jenő

Beszélgettünk gyümölcsfa csemetéket forgalmazókkal és elmondták: élénkebb most a forgalom náluk a tavaszi, vagy a korábbi évek eladásaihoz képest. Ez azt jelenti, hogy a kiskertek művelői főleg saját termésre próbálják alapozni a családi gyümölcsellátást.

– Több kertészkedő vendégem elsorolta, hogy a korábban kialakított pázsitos díszkertjeiket hasznosabbá akarják tenni. Felaprították tűzre az öreg, beteg fákat és fiatalokat ültetnek helyükbe, vagy a régóta csupasz telekrészen, zárkertben fásítanak. Mindenki a dráguló gyümölcspiacot akarja ilyen áron elkerülni. Legfőképpen kiskertesekkel találkozom, ők azok, akik csak néhány, vagy egytucatnyi oltványt kérnek, de minden gyümölcsfaj érdekli őket. Főleg a befőzésre legalkalmasabb gyümölcsöt termőket keresik – hallottuk Plavecz Józseftől Nagykőrösön a Cifrakert melletti csemete lerakat tulajdonosától.

Ezek szerint a facsemete árudák legújabb árai csak keveseket riasztanak el. Pedig a szaporítóanyagoknál is jellemző a drágulás. Őszre 30-100 százalék között emeltek árat a termesztők, a forgalmazók.

Plavecz József azt mondja, a legalsó szint mondható reálisnak, náluk is addig ment a változás. Az annál magasabb árnövekmény szerinte jóval több, mint amennyivel nőttek az előállítás, eladás költségei.

– Ezzel szemben kedvező változás az, hogy a fácskák egészsége, fejlettsége a jelenlegi őszön jobb, mint az előző ültetési idényeken. Sikerült a termesztésben elhárítani az aszály, a hőség kártételét. Mondhatnánk, innentől a kertészkedők gondoskodásán múlik sorsuk. Sajnos, egyes természeti károkat nehéz kivédeni. Az utóbbi időben a sajmeggy alanyra oltott meggy, cseresznye pusztulásáról hallani sokat. Ezt az alanyt erősen támadja a cserebogár pajor, ellene pedig nincs megfelelő vegyszer. A korábbi hatékony kemikáliákat az EU szakbizottsága betiltotta. A kajszinál a gutaütés jelenti a fő rizikót, mert maximális gondoskodás mellett is elpusztulhat miatta a növény. A tél végi, tavaszi fagyok kártételének elhárítására több eredményt tudtak elérni a nemesítők. Homokhátságon a kései virágzású gyümölcsfák aránya nő, azok termése nagyobb eséllyel marad meg. Vidékünkön különösen a kajszitermést pusztítják el a fagyok. A kisebb kockázat érdekében egyebek közt a Ceglédi arany vagy a Bergeron fajtákat érdemes telepíteni a korán virágzóak helyett-tanácsolta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!