Bács-Kiskun

2022.11.18. 06:55

Ősziekkel kompenzálják a nyári veszteségeiket

Őszi szüretelésű terményekkel igyekeznek kompenzálni nyári veszteségeiket a káposztaféléket termesztők. Az utóbbi hetekben nőtt a felhozatal a piacokon.

Miklay Jenő

A kedvelt sörretek Kecelről

Fotós: Miklay Jenő

A nyári karfiol tavaly és idén is tönkre ment a Duna–­Tisza közén. A vásárcsarnokok, hetipiacok kereskedői kénytelenek voltak külföldről beszerezni. Az ára nyár közepén megközelítette a kilónkénti ezer forintot. Napjainkra jelentősen esett az ára, a többi káposztaféle, a kel- és a fejeskáposzta, a karalábé vásárlása is kevesebből kijön ez idő tájt, köszönhetően az itthoni felhozatal élénkülésének. Úgy tűnik, e zöldségfélék folyamatos termesztését megakadályozzák a forró nyarak. A hőtűrőbb fajtáik sem képesek elviselni a napokig tartó 40 Celsius-­fok közeli hőséget, az erős szívóhatású légköri aszályt.

A forróság a burgonyát szintén visszaveti. Hazai termesztése az utóbbi tíz évben harmadára, alig kilencezer hektárra csökkent. A Homokhátságon hasonló arányban fogyatkozott a területe, jelenleg körülbelül 1300 hektár. A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint a legmagasabb, hektáronkénti 25–30 tonna termésátlagot évek óta Bács-Kiskun megye földjein érték el a termesztők. Jelentős fajtaváltás történt, a nagy hozamúakkal pótolják a termőterület fogyatkozását. 

A hazai krumpli idén kevés az ellátáshoz, télre 500 forintos kilónkénti árát prognosztizálták a kereskedők.

– Napjainkra inkább csökkent az ára, a tavaly ilyenkori szint közelébe. Azért, mert most sok burgonya jön az országba, főleg Franciaországból, Hollandiából, Lengyelországból. Már az árstop bevezetése előtt kevesebbre áraztuk, mint októberben. A többi zöldségféle döntő részét itthoni termesztőktől kapjuk, azt mondhatjuk, mindenből elegendő jut a piacokra. Újabban a népszerű őszi retekfélék is megjelentek – mondta hírportálunknak Koncz Gyuláné nagykőrösi zöldség- és gyümölcskereskedő. 

A vöröshagyma piacáról különbözőek az állítások. A gumók tárolókapacitása összességében kicsi, ezért kevés terményt tudnak a termesztők tavaszig eltartani. A piacokon ez nem okozott máskor problémát, a hiányt pótolta az import. A beszállítási költségek azonban jelentősen drágultak. Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztálya vezetőjének ismerete szerint tavasszal például 100 forint volt egy kiló spanyol paprika szállítási költsége, jelenleg ez annak két-háromszorosa.

Vajon vöröshagymát megéri-e behozni? Szabadkai Imre kecskeméti terményárus jelenleg úgy látja, hogy az import esetleges visszaszorulása a drágább szállítások miatt nem okoz hiányt a vöröshagyma terén.

– A nagybani piacokon egyelőre sok jó minőségű vöröshagymát találunk. Nem tudjuk, így lesz-e ez hónapok múlva is, mindenesetre jelenleg úgy tűnik, több termett belőle, mint amennyit becsültek. Bács-Kiskun megyében idén sem maradtak el túlságosan a hozamok. Igaz, a termőterület hosszabb távon csökkent, de az utóbbi hat-nyolc évben nagyjából tartja a szintet az ágazat – mondta Szabadkai Imre.

Az árusoknál egyelőre nem látszik az, hogy az almatermés kevesebb lenne a szokásosnál. Pedig az aszályos időjárás sok gyümölcsöt vett el idén. Bács-Kiskun megyében 17–20 ezer tonna közé becslik az almát, a megyék közt a negyedik az elsőségi sorrendben.

– Szép, nagy szemeket tudunk beszerezni. Reméljük, hogy sokáig kitart, mert az import többnyire drágább, a déligyümölcsök ára pedig már meghaladta a kilónkénti ezer forintot – mondta Koncz Gyuláné.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!