Testvértelepülés

2022.11.30. 19:50

Gazdasági együttműködés: Lakitelek és Horgos egy évtizede támogatja egymást

Tíz éve testvértelepülésként támogatja egymást Lakitelek és a vajdasági Horgos település. Az elmúlt egy évtizedben főként a kulturális és társadalmi kapcsolatok ápolása, élénkítése került előtérbe. A Bethlen Gábor Alap által támogatott sikeres pályázat azonban lehetőséget teremt a magyar-magyar gazdasági kapcsolatok támogatására, illetve gazdaságfejlesztési célú együttműködés megteremtésére. A lakiteleki önkormányzat delegációja a napokban tért haza Horgosról. A találkozó részleteiről Madari Róbert polgármester számolt be lapunknak.

Vajda Piroska

A lakiteleki delegáció a szerbiai vállakozói találkozón Horgos és környékének gazdasági lehetőségeivel ismerkedett meg

Fotó: Puskás Károly

Testvértelepülésként kötelességünknek érezzük segíteni a horgosi közösség boldogulását. A helyi magán- és állami vállalatok korlátozott felvevőképessége miatt ugyanis több százan kénytelenek más vajdasági településeken, illetve a határon túl munkát vállalni. Emellett, mint sok más délvidéki településen, itt is erőteljes a magyarság nyugatra való elvándorlása. Ennek ellensúlyozására alakítottak ki Horgos területén egy kiváló lokációval rendelkező, közművekkel ellátott ipari zónát, amely jelen pillanatban is gazdasági tevékenységet végző befektetőkre vár – mondta le Madari Róbert. 

Hozzátette: Lakitelek területén, ahol a lakosság száma nemrégiben átlépte az 5000 főt, jelenleg 487, többségében magánvállalkozás működik, ebből 17 középvállalkozás. 

Több termelő vállalkozás is jelentős export potenciállal rendelkezik, viszont a külpiaci terjeszkedéshez nem áll rendelkezésükre elegendő piaci információ és beruházási forrás. 

Jelen projekt keretében abban tudnak segítséget nyújtani számukra, hogy ezek a vállalkozások jobban megismerhessék a Nyugat-Balkán kapujának számító Észak-Vajdaságban rejlő gazdasági lehetőségeket – sorolta a polgármester.  

A projekt célja kettős: egyrészt segítséget szeretnének nyújtani a vajdasági magyarság helyben maradását szolgáló lokális gazdaságfejlesztésben, másrészt a Lakiteleken és környékén működő vállalkozókat kívánják helyzetbe hozni azzal, hogy az exporttevékenységre irányuló párbeszéd elindításával segítik az információáramlást. E célok megvalósításához a projekt során vállalkozói találkozókat szerveztek a határ két oldalán.

Októberben Lakiteleken tartották az első találkozót, melynek keretében a Horgosról érkezett vállalkozók és érdeklődők üzemlátogatáson vettek részt a Poliol Gépgyártó és Csomagolástechnikai Kft.-nél és a Grandbau-Ker Kft.-nél, ugyanakkor a Hungarikum Liget építészeti és kulturális nevezetességeit is megismerhették. A találkozó kötetlen beszélgetéssel zárult, amelynek keretében megosztották egymással tapasztalataikat, véleményeiket a helyi gazdaságfejlesztésről, a szerbiai gazdasági helyzetről és a megoldásra váró problémákról. 

A második vállalkozói találkozó a napokban volt Horgoson, ahol a szerbiai, legfőképp a Horgos és környékbeli terület gazdasági lehetőségeit – az ipari parkot, a rendelkezésre álló közlekedési infrastruktúrát, a szerbiai gazdasági környezet, és elérhető szerbiai/magyarországi beruházási támogatásokat – ismerhette meg a lakiteleki delegáció. 

A találkozón előadást tartott többek között Bányai Gábor, a Dél-Alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, aki elmondta, mennyi kiaknázatlan lehetőség rejlik a térségben, miért lenne érdemes új beruházásokat kezdeményezni. 

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere úgy vélekedett, a sikeres befektetések záloga, hogy mennyire tudják ösztönözni a vállalkozásokat egy esetleges szerbiai beruházásba. Kaszás Anikó, a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke az általuk támogatott vállalkozások példáin keresztül szemléltette a szerbiai befektetési tapasztalatokat. 

Dobó István, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat irodavezetője stratégiai szempontból mutatta be Közép-Európa és Szerbia befektetési struktúráját. Fejsztámer Kornélia, a Magyarkanizsai Közigazgatási Hivatal Gazdasági és Helyi Gazdaságfejlesztési Főosztályának vezetője a turisztikai lehetőségeket és a határ menti régió infrastrukturális adottságait ismertette. Az előadások sorát a Magyarkanizsai Községi Tanács tagja, Vass Zoltán zárta, aki az ipari parkot, illetve a beruházásra alkalmas helyszíneket mutatta be – részletezte a lakiteleki polgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!