Galériával

2022.10.08. 20:16

Kicsik és nagyok együtt szüreteltek Páhiban

Mini népünnepélyt rendezett szombaton a Páhi Gazdakör és a Páhi Borbarátok.

Barta Zsolt

Körülbelül százan vettek részt a kései szüreten.

Fotó: Barta Zsolt

Páhiban, a falu környékén közel 300 hektáron szüreteltek az idén, de egy gazda kivárta az októbert. Gergye András generosa-ültetvényén, több soron dolgozhattak mindazok, akik a rendezők meghívását elfogadták. A gazdakör sátrában reggel finom reggelivel várták az önkénteseket a szervezők. Jóféle házi pálinka kortyolása után üstben készített lecsót fogyaszthattak a munkára vállalkozók. A csapat – körülbelül száz tettre kész gyerek és felnőtt – tíz órakor indult ki a Szerelem Dűlőbe, ahol mintegy ötmázsányi generosa betakarítására vállalkoztak az önkéntesek. Gergye András elmondta, hogy egy holdnyi területet járnak be majd a szüretelők. Ő hat hektáron gondozza a szőlőt, generosát, Irsai Olivért, Biancát, és Alettát termeszt. 

Mielőtt a szorgos csapat neki kezdett volna a munkának, előtte Podmaniczki Imre, a falu plébánosa megáldotta a szüretelőket a dűlőben. Beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy bár az idén aszály volt, az Úrnak ezzel a csapással terve lehetett. A szőlő ugyanis erre a hatásra úgy reagált, hogy mélyebbre eresztette a gyökereit. A növény az alsó talajrétegben ugyanis talált nedvességet. Ilyenek az emberek is. Ha kihívásoknak teszi ki a sors, akkor megkeményedve válaszolnak a kihívásokra. 

A rendezők részéről Pecznyik Béla gazdaköri elnök azt mondta, hogy a harmadik kései szüret szimbolikus jellegű, összekovácsolja a falu közösségét, a gazdatársakat és egy kellemes napot tölthetnek együtt a családok. A szüreti munka ebéd után a szőlő feldolgozásával illetve hordógurító-versennyel folytatódott a faluház mellett. A feldolgozott generosából a falu bora készül el majd a következő hetekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!