Galériával

2022.09.24. 15:30

Új technikai eljárást mutattak be Kecskeméten a kénsav újrahasznosítására

Egy teljesen új technológiai eljárást mutattak be Kecskeméten a kénsav újrahasznosítására. Ezzel a merőben új eljárási folyamattal a vegyipari technológiák során keletkezett szennyezett kénsav újbóli felhasználásának a kérdését szeretnék megoldani. Az elhasznált kénsavnak ugyanis komoly környezetszennyező hatása van, amit csak igen költséges eljárással próbáltak eddig kezelni.

Szalay Tamás

Nagy Ferenc a Profigram Zrt. portfólió igazgatója és a projekt vezetője.

Fotó: Szalay Tamás

 Ma az iparban világszerte egyre nagyobb mennyiségben használják fel a kénsavat a gyártási folyamatokban, így egyre nagyobb problémát okoz az elhasznált kénsav tárolása, kezelése vagy semlegesítése. Erre hozott egy innovatív megoldást a Profigram Zrt. a veszprémi Pannon Egyetem és az Ireki Nkft. együttes munkája. A technológia megszületésének egy Európai Uniós pályázat adott keretet, ami lehetővé tette, hogy a Profigram Zrt. telephelyén megvalósulhasson az a kénsav regeneráló berendezés, ami egyedülálló fejlesztés. A kénsav újrahasznosítási folyamat lényege, hogy a szennyezett kénsavat az eljárás során az eredeti állapotára állítják vissza. Első lépésben nagy nyomáson, magas hőmérsékleten hidrogén peroxiddal kezelik a kénsavat, így távolítva el belőle a szerves szennyeződéseket, majd egy gyantaágyon ioncsere folyamat révén vonják ki a fémionokat, amik később akár vissza is nyerhetők, és tovább hasznosíthatók. A megtisztított kénsavat a folyamat végén lepárlással állítják vissza vegytiszta állapotába, ami már újra használható a technológiai és gyártási folyamatokban.

A fejlesztés során lényeges szempont volt, hogy a lehető legkörnyezetkímélőbb módon, a legkisebb energiafelhasználással legyen megvalósítható ez a folyamat. Ezen az új technológián alapuló rendszer világújdonságnak számít. Ez abban nyilvánul meg, hogy különböző módszereket alkalmaznak az eljárás során, illetve ilyen rendszert, ilyen technológiai körülményeket még senki nem csinált világviszonylatban.

A folyamat teljesen automatizált, az emberi erőforrás teljesen mellőzhető az eljárás során. Ez is a projekt egyik fő célja volt, hogy olyan robotikát alkalmazzanak, ami mobil, szenzorokkal felszerelt, és az adagolási feladatokat el tudja végezni. Így a folyamat során esetlegesen keletkező egészségkárostó anyagok nem jelentenek veszélyt a munkálatot végző emberekre, hiszen így biztosítható, hogy a kénsav regenerálás egy zárt térben menjen végbe.

Nagy Ferenc a Profigram Zrt. portfólió igazgatója és a projekt vezetője kérdésünkre elmondta, hogy az egész szerkezet és az eljárási folyamat, minden automatizálásával és a számítógépes rendszerével együtt szabadalmaztatva van, és az ezzel kapcsolatos folyamat bár még nem zárult le, már most komoly érdeklődők vannak magyarországi és külföldi vállalatok részéről egyaránt. A Profigram Zrt. képviselői és a projektben résztvevő szakemberek méltán büszkék arra, hogy erre az egész világot érintő problémára egy magyar megoldás született, és egy magyar cég valósította meg azt. Reményeik szerint ezt a kénsav újrahasznosítási technológiát széles körben használni fogják majd a világon, nagymértékben hozzájárulva ezzel a környezetünk védelméhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!