Borászat

2022.09.15. 11:25

Apáról fiúra száll a hivatás a kiskőrösi Szentpéteri családban

Szőlészetéért és Borászatáért díjat kapott ifj. Szentpéteri Attila a város vezetésétől. A fiatal borász családi vállalkozása évről évre egyre több elismerő érmet kap hazai és nemzetközi borversenyeken. A néró szőlőből készült rozé megismertetése idehaza a kiskőrösi család nevéhez fűződik.

Barta Zsolt

A Kiskőrös Szőlészetéért és Borászatáért díjat ifj. Szentpéteri Attila (balra) Domonyi László polgármestertől vehette át.

Fotó: Pozsgai Ákos

Kiskőrös külföldön és belföldön talán legismertebb borászatát a Szentpéteri család alapította a rendszerváltás idején. Azóta külhoni és hazai aranyoklevelek tucatjait gyűjtötték be a vállalkozás termékei a borversenyeken. Ifjú Szentpéteri Attila a kiskőrösi szüreti fesztiválon kapta meg a város elismerését. A Kiskőrös Szőlészetéért és Borászatáért Díjat Domonyi László polgármestertől vette át a megnyitó ünnepségen. 

A borász végzettségű élelmiszeripari szakmérnök nagyapja kezdte a szőlőtermesztést és a borkészítést évtizedekkel ezelőtt néhány tőke kadarkával. Majd a Boldoczki nagypapa és a veje Szentpéteri Attila (a kitüntetett borász édesapja) együtt vásárolták meg a pincét a rendszerváltás előtt. 

– A szőlő közel állt apám és édesanyám családjához, ahogy sok száz kiskőrösi családnál ez megvan a mai napig. Szüretkor, már gyermekkoromban tapostam a szőlőt  – mondja ifj. Szentpéteri Attila. Megjegyezte, hogy édesapja is hatással volt pályaválasztására.  

A család 60 hektáron termeszt szőlőt. A legismertebb boruk talán a néró rozé. Ennek a történetéről a fiatal borász annyit mondott, hogy a szülei az egyik évben, Egerben jártak, ahol a helyi kutatóintézet kísérleti rozéját megkóstolták. Akkor döntött úgy a család, hogy néró szőlőt telepítenek, amely 2005-ben már termést hozott. Néhány évvel később már a boltokban vásárolhatták a borkedvelők a pincészet termékét. 

Később a rozé világbajnokságra is benevezték a 2013-as évjáratú néró rozét, amely a franciaországi Cannesban aranyat kapott 2014-ben. 

A népszerűségéről annyit, hogy a jól ismert térségbeli pincészetek is készítenek néró szőlőből rozét. Ez a fajta korán érik, így korán is készül el a bora is. Szeptember elejére gyönyörű rózsaszínű színvilággal, kirobbanó gyümölcsösséggel már megjelenik a friss bor. 

A család 13 hektáron gondozza a szőlőt. Hogy milyen bort kedvel Attila? Mint mondta, az attól is függ milyen a hangulata, milyen évszakot is mutat a naptár. Nyáron a fahordós érlelt fehérbort, például a chardonnay-t, vagy akár egy rizlinget is szívesen fogyaszt, de kedveli a rozékat is. Télen a vörösborokat is szívesen megkóstolja.  Hogy milyen lesz az idei évjárat? Az esőt nagyon várták, de nem a legjobbkor jött. Berobbant 50-60 milliméteres csapadék, ez megmentette a tőkéket, de egyes szőlőknél a fürtök kirepedtek. Az eső miatt a szőlőszemek gyorsabban érnek, így a szüret szinte összetorlódott. Összeértek a fajták. Ettől függetlenül az idei termésű szőlők kiváló évjáratú bort ígérnek, mondta végül ifj. Szentpéteri Attila.

A családi hagyományt követte 

Szentpéteri Attila agrármérnöki  oklevele megszerzése után elvégezte a szőlész-borász szakmérnökit is. Azaz ifjabb Szentpéteri Attila előtt ott volt a szülő és a nagyszülő példája, nem is volt kérdéses, hogy az általános iskola elvégzése után a budafoki Soós István Szakközépiskolában tanulja ki a hivatás fogásait. Ezt követően a Corvinus Egyetem Élelmiszer Mérnöki Karon borászként végzett, a pezsgő készítésből írta a szakdolgozatát. A családi borászat ennek az ismeretnek hasznát veszi, mivel pezsgőt is készítenek a cégnél. Attila az egyetem elvégzése után a Rajna vidékre utazott, ahol egy pincészetnél egy szüretnyi időt töltött el, hogy betekintést nyerjen egy teljesen más világ borkészítési kultúrájába. Ezt követően, 2011-től állt munkába a családi pincészetnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!