Állampuszta / Videóval

2022.08.17. 13:55

Már gluténmentes tésztát is gyárt rabok munkáltatásával a büntetés-végrehajtás Hartán

Gluténmentes tésztát is gyártanak a rabok munkáltatásával az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén működő tésztaüzemben. A sajátmárkás termékeket szeretnék eljuttatni a személyi állomány asztalára is.

Tapodi Kálmán

A fogvatartottak a kiváló minőségű alapanyagokból több fajtájú tésztát készítenek.

Forrás: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

Az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. tésztaüzeme gluténmentes üzemegységének elindításával, illetve a „Pasta Schönfeld” márkanév megalkotásával a speciális piaci igények kielégítését tűzte ki céljául – írta közleményében a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP).

Az új, 78 négyzetméteres üzemegységben a fogvatartottak a kiváló minőségű alapanyagokból több fajtájú (cső, orsó, szarvacska, szélesmetélt, cérnametélt és fodros nagykocka), egyenként 250 grammos kiszerelésű gluténmentes tésztát állítanak elő. A fogvatartottak az alapanyagok előkészítésétől a késztermékek csomagolásáig valamennyi munkafázisban részt vesznek. Végigkísérik a teljes gyártási folyamatot, úgy mint a lisztkeverék összeállítása, a gépek és szárítókamrák feltöltése, a csomagolóanyag hegesztése és a címkék szegecselése – közölte a BVOP.

– A rövid távú fejlesztéseink között vállaltuk, hogy a tésztaüzem kapacitásain belül létrehozunk egy új terméket, a gluténmentes tésztát. 

Megalkottunk egy brandet, és jelenleg öt különböző formátumban, öt különböző tésztafajtát készítünk – nyilatkozta Gombos Róbert ezredes, az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója, aki hozzátette: nagyon jó áron tudják a kiváló minőségű termékeket előállítani. A BVOP által közreadott kisfilmből az is megtudható, hogy a gluténmentes tészták alapanyagát Olaszországból hozatják. A tészta összetétele: hatvan százalékban feltárt rizsliszt, húsz százalékban feltárt fehér kukorica, húsz százalékban pedig feltárt sárga kukoricaliszt.

Az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. több száz elítéltet foglalkoztat és közel tízezer hektárnyi földön gazdálkodik. Gabonát termeszt, és több száz mangalicát, valamint több ezer baromfit és juhot is gondoz. 

Az állatokat a gazdaság saját termelésű takarmánnyal látja el. 

Az elítéltek végzik az állatok teljes körű gondozását, takarítását, takarmányozását, valamint a lovak tenyésztésével kapcsolatos teendőket. Az 1100 tonna baromfihús feldolgozására képes, európai uniós előírásoknak megfelelő, korszerű baromfivágóhíd ellátja a börtönöket előhűtött és mélyhűtött baromfihússal.

A kft. tésztagyára amellett, hogy saját tésztával növeli a börtönök önellátási kapacitását, az aktuális piaci igényekhez igazodva is állít elő termékeket.

Wágner Pál az államra hagyta a birtokát, hogy létesítsenek rajta börtönt

Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet felnőtt korú férfi elítéltek börtön és fogház fokozatú szabadságvesztésével, illetve elzárásával összefüggő büntetés-végrehajtási feladatok ellátására kijelölt intézet – olvasható az intézet honlapján. A fogvatartottak a két egymástól elkülönülő objektumban töltik büntetésüket. Az egyik az intézetparancsnoki székhelyül is szolgáló állampusztai objektum, amely Harta nagyközség közigazgatási területéhez tartozik és a településtől  hét kilométer távolságra található. A másik objektum Solt város közigazgatási területén helyezkedik el, a Solt-Nagymajori településrészen, a város központjától mintegy hét kilométerre.

Az intézet 1884-ben kezdte meg működését Kis-hartai Közvetítő Intézet néven azon a birtokon, amelyet Wagner Pál földbirtokos börtönlétesítési céllal végrendeletileg hagyományozott az államra.

Az intézet félig nyitott jellegű. A fogvatartottak munkáltatása – a költségvetési foglalkoztatáson kívül – az intézet mellett működő Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft.-vel való együttműködés keretei közt valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!