Kalocsa

2022.08.30. 13:26

Elkezdődtek a nagy földmunkák a Paks II. helyszínén

A Duna Aszfalt Zrt. által kivitelezett munkálatok volumenét jól jelzi, hogy a hazai útépítésben piacvezető társaság 230 fős állománnyal kivitelezi a projekt ezen részét.

Gábor János

A Duna Aszfalt Zrt. többszáz dolgozóval és több tucatnyi munkagéppel vonult fel a Paks II projekt munkaterületén.

Forrás: Magyar Építők

A Duna Aszfalt Zrt. több mint kétszáz dolgozóval vonult fel a Paksi Atomerőmű két újabb reaktorblokkjának majdani helyszínén, hogy a létesítési engedély megszerzése után néhány nappal hozzáfogjon a nagyobb földmunkákkal járó feladatok elvégzéséhez. A Kalocsa–Paks Duna-hidat is kivitelező vállalat közleményben emlékeztet: Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken jelentette be az Országos Atomenergia Hivatal pozitív döntését, illetve azt, hogy a munkák megindulásával van realitás annak, hogy az új blokkok 2030-ra működésbe lépnek.

A kérelemhez egyébként több mint 400 ezer oldalas dokumentumcsomagot kellett beterjeszteni; a hivatal szakértői ezt két teljes éven átvizsgálták, mire kiadhatták a létesítési engedélyt, ami „azt igazolja, hogy az új paksi atomerőművi blokkok építése a legmagasabb szintű és a legszigorúbb magyar és nemzetközi előírásoknak és követelményeknek is megfelel” – idézi az írás a tárcavezetőt.

A múlt heti bejelentés jelentős lépés a Duna Aszfalt Zrt. életében, hiszen rájuk vár a talajvíz szintjéig történő földkiemelés a Paks II Atomerőmű 5. blokkjának területén, valamint a humusz letisztítása, a 6. blokk helyén. Mindemellett arról is gondoskodnak, hogy kerítéssel vegyék körbe, majd lőszermentesítsék a munkaterületet, és garantálják az ideiglenes szállítóutak megépítését, valamint a régészeti szakfelügyeletet.

A felsorolt feladatokhoz mintegy 230 fős személyi állománnyal és 60-70 alvállalkozóval, illetve tíz dózerrel, 20 kotróval, 74 négytengelyes tehergépkocsival, 50 terepjáróval és furgonnal, 15 egyéb munkagéppel (gréderek, traktorok, víztartályos tehergépkocsik), valamint 26 darab trélerrel láttak hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!