Akasztó/Soltvadkert

2022.08.25. 10:54

A legjobbkor jött az eső a szőlőre

Bár életmentő volt a csapadék az ültetvények számára, azért az érzékenyebb gyümölcsök esetében elképzelhető a kirepedés, rothadás.

Barta Zsolt

A felvételen Martinkovics Tibor szőlész a Néró szőlőt szüreteli

Fotó: Barta Zsolt

Martinkovics Tibor akasztói szőlész az ünnep előtt kezdte meg a szüretet. Mint mondta, napok óta folyik a betakarítás, de még nem jöttek ki a pincészetek felvásárlási árakkal. Annyit tud, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által közzétett átlagárak mekkora összegek. Ezek bár növekedtek tavalyhoz képest, a megemelkedett költségek miatt nem jelentős változások. Így az Aletta a bianka kilójáért bruttó 105, a cserszegi fűszeresért például bruttó 117, a generosáért 110, a kékfrankosért bruttó 129 forintot jelzett a szervezet.

Ráadásul az is baj, hogy a tapasztalat szerint, ha ki is jönnek az árakkal, nem azonnal fizetnek. A fizetések esetében az is gond, hogy van olyan cég, amely csak hónapokkal később ad pénzt a termésért. 

Az infláció az év végéig pedig elérheti a 20 százalékot, azaz kevesebbet ér majd a pénz reálértéke. Mint fogalmazott, a szőlő jelene és jövője is siralmas. 

A szőlész nérót, turánt, generosát, kékfrankost, kövidinkát és alettát termeszt. A hétvégi esővel kapcsolatban Filus János kaskantyúi szőlész azt nyilatkozta, hogy a közel 60 milliméter csapadék a legjobbkor jött. Ugyanakkor tudni kell azt, hogy legalább három nap kell, míg az eső leszivárog a gyökerekig. Ezt követően veszi fel a növény és a bogyók a nedvességet. Az biztos, hogy a termő mennyiség nagyobb lesz, mint amekkorára számítottak még a múlt héten.

Frittmann János mérése szerint 74 milliméter csapadék hullott Soltvadkert környékén. 

Mint mondta, az ültetvények megmenekültek, mivel a tőkéknek életmentő volt az eső. A szőlőfürtök számára ez már nem egyértelmű. 

Az érzékenyebb gyümölcsök esetében elképzelhető a kirepedés, a rothadás, de a késői szüretelésű olaszrizling, kékfrankos, vagy cabernetek esetében viszont áldásos volt az eső. Ha ez a csapadék az elmúlt egy hónapban négy hét alatt hullik le, legalább négy alkalommal, akkor hatalmas termésre lehetett volna számítani, fogalmazott Frittmann János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!