Akasztó

2022.08.10. 17:25

A kukorica és a napraforgó a végét járja

Az elmúlt egy hónap során mindössze 6-8 milliméternyi csapadék hullott Bács-Kiskunban. Milliárdos nagyságrendű az aszálykár. Akasztón úgy 220 családot érinthet közvetlenül a forróság miatti terméskiesés.

Barta Zsolt

Hatalmas a szárazság, kiégtek a növények

Fotó: MW-archív

Gubán Gyula hegyközségi elnök, a MAGOSZ megyei elnöke azt mondta, hogy akinek kukoricája van, vagy napraforgóban gondolkodott, az most a károk mértékét becsülheti csak. Kiégtek ugyanis a növények. 

A szőlő is szenved, a fiatal ültetvényeken alig vannak levelek. Szinte elégtek, majd lehullottak, holott a növényi léthez szükség van rájuk. Az idősebb ültetvények, mivel mélyebben lent vannak a növények gyökerei, még valamennyire bírják a csapadék nélküli időszakot. Szőlővel úgy 200 család foglalkozik, míg talán húsz szántóföldi termeléssel. Azaz legalább ezer embert érint ez a szörnyűséges aszály helyzet a több mint háromezer lelket számláló faluban fogalmazott a MAGOSZ megyei elnöke, aki maga is gazdálkodó. 

Hogy mit lehet tenni? Van, aki árasztással próbálja életben tartani az ültetvényét, de valójában ezzel ideig óráig lehet csak a gondokat orvosolni. Igazából egy kiadós hosszan tartó eső kellene, amely enyhíthetne a gondokon. Ennek hiányát azonban nem lehet semmiféle állami kompenzációval kiegyenlíteni, hangsúlyozta Gubán Gyula. 

A felvételen Gubán Gyula köszöntötte a résztvevőket az őszi akasztói szüreten
Forrás: Barta Zsolt

Bár a falu határában folyik össze a Duna-völgyi Főcsatorna és a Kunsági Főcsatorna, a homoki területek szempontjából ez nem sokat jelent. Talán megoldást jelentene a jövőt tekintve, ha a folyók és a csatornák vizét magas szinten tartaná a vízügy, akkor esetleg a csatornák és a folyók környéki földek  kapnának nedvességet. A kérdés összetett, de nem lehet sokáig várni a megoldással. A gazdák abban bíznak, hogy előbb-utóbb esik majd a térségben, ugyanakkor sürgősen el kell kezdeni az öntözés bővítését a térségben, illetve az országban is. Mint mondta, az agrárminiszter ígérete szerint a jelenlegi hazai 100 ezer hektárnyi öntözött területet a négyszeresére fogják bővíteni. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!