Gondolkozzunk Okosan!

2022.07.03. 11:20

Új vállalkozások születtek a dél-alföldi program révén

Sikeresen zárult a „Fiatalok és álláskeresők vállalkozóvá válásának támogatása a Dél-Alföldön” című projekt, amelynek eredményeként a korábban álláskereső személyek 1635 új vállalkozást hoztak létre a Dél-Alföldön.

Tapodi Kálmán

A program eredményeit zárókonferencián ismertették. Fotó: Tapodi Kálmán

A  Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Békés megyében megvalósult program konzorciumvezetője a Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület (DARTKE) volt. A „GO!” azaz „Gondolkozzunk Okosan!” néven is ismert projekt az Európai Unió Európai Szociális Alapjának 1,16 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával valósult meg.

A legfőbb cél az volt, hogy az új egyéni vagy társas vállalkozás indítását tervező, vállalkozói szemlélettel rendelkező jelentkezők minden, induláshoz és fennmaradáshoz szükséges segítséget megkapva létrehozzák vállalkozásaikat, ezáltal önfoglalkoztatóvá váljanak és növeljék a foglalkoztatottságot. A célcsoport közel kétharmada 30 év alatti fiatal, egyharmada 30 év feletti álláskereső volt – közölte a DARTKE.

A program 2018. áprilisában kezdődött és 2022. június végén ért véget. Az előkészületi tevékenységek után, a program népszerűsítését követően 2019. évben kezdődött a projektben résztvevő személyek kiválasztása, képzése. 

Az intenzív, kilencnapos, mindösszesen 80 órás képzések során az alapvető gazdasági ismereteket sajátították el a résztvevők, valamint hasznos gyakorlati útmutatásokat kaptak a rájuk váró adminisztrációs feladatokhoz és az üzleti terv elkészítéséhez is.

A képzésekbe – ami a világjárvány miatt meghosszabbodott – a közel másfél éves időszak során 1795 fő csatlakozott, akik közül 1742 fő sikeresen vizsgázott és kapott tanúsítványt.

A résztvevők számára a teljes projektidőszak alatt ügyfélszolgálatok álltak rendelkezésre és tanácsadásokkal, majd mentorálással is segítették a vállalkozó szellemű fiatalokat és álláskeresőket a vállalkozóvá válás folyamatában. A projekt nemcsak felkészítette a vállalkozások megalapítására a pályázókat, hanem a megalakulásukat követően is figyelemmel kísérte tevékenységüket, mentorálási lehetőséget biztosított számukra, amelyet a pályázók szívesen fogadtak – olvasható a DARTKE közleményében.

A régióban 1635 vállalkozás jött létre, 1111 fő 30 év alatti és 524 fő 30 év feletti, korábban álláskereső személy alapított egyéni vagy társas vállalkozást.

Legnagyobb számban kisadózó egyéni vállalkozások jöttek létre, a vállalkozók több mint kétharmada választotta ezt a vállalkozási formát, de megalakult 87 korlátolt felelősségű társaság is.

A létrejött vállalkozások a Magyar Államkincstárhoz pályázhattak maximum 4 573 800 forint vissza nem térítendő támogatásért. A kincstár által jóváhagyott támogatás összege több mint hétmilliárd forint. A pályázók saját bérükre (12 hónap) és a vállalkozásukhoz kapcsolódó költségekre fordíthatták a támogatást. A pályázat feltétele volt, hogy legalább két évig – azaz az egyéves projektidőszakukat követően további egy évig – fenntartsák vállalkozásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!