Mezőgazdaság

2022.07.15. 11:36

Súlyos az aszály Bács-Kiskunban is: megrogyott a kukorica és a napraforgó

A hatalmas aszály jelentősen érinti az ország egyik éléskamrájának számító Bács-Kiskun megyét. Gáspár Ferenctől, a megyei agrárkamara elnökétől kértünk tájékoztatást.

Barta Zsolt

Illusztráció

Fotó: MW-archív

– Mely kultúrákat érinti leghátrányosabban az aszály? – kérdeztük Gáspár Ferenc megyei agrárkamarai elnököt.

– A tartósan elhúzódó aszály egész Európát, illetve Magyarországot, azon belül pedig legfőképp a kelet-magyarországi területeket sújtja. A szárazság nem válogat, így elég nehéz kiválasztani egy-egy kultúrát, amelyet különösen hátrányosan érint. Amennyiben mégis mondanom kell ilyet, akkor jelen állás szerint a kukorica és a napraforgó, amely leginkább érintett.

– Hogyan indult az aratás?

– Az aratási időszak megyénkben viszonylag 1-1,5 héttel korábban indult a megszokottnál, azonban a megfelelő ütemben zajlanak a munkálatok.

Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke elmondta, zajlik a kárfelmérés
Fotó: Barta Zsolt

– Milyen gabonatermésre lehet számítani a megyében? Bácska? Felső-Kiskunság?

– Az őszi árpa esetében az aratás befejeződött. A kezdeti nehézségek és a száraz időjárás ellenére a vártnál jobb termésátlagot értek el a gazdák. A megye különböző térségeiben nagyon változó a termésátlag, ugyanis kettő és kilenc tonna/hektár között alakult a hozam. 

A megye déli részén jellemzőbb a nagyobb hozam, míg az északi részén van olyan terület, ahol sajnos éppen csak elérte a két tonnát hektáronként a termés. 

Az őszi búza esetében is jelentős eltérések vannak a megye különböző térségeit összehasonlítva. Délvidéken, Baja térségében a búza 4,5-9 tonna/hektár közötti termésátlaggal, Bácsalmás, Mélykút térségében pedig 2,5-4,5 tonna/hektár körül alakul. A minősége jó, a fehérje 14 és afelett, a sikér 35-40 közötti, csak a fajsúly gyengébb az elvárhatótól. Zömében, nagyjából 70 százalékban jó (malmi) a minőség, kevés a takarmány. Ezzel szemben a Felső-Kiskunságban a hozam gyengébb az előző évi terméseredményekhez képest, két-három tonna/hektár között szór. 

A gazdák elmondása alapján a szemek megszorultak, a betakarított termés minősége nem éri el sajnos a malmi minőséget. 

A rozs és a zab a megyei területeknek a 60 százalékán betakarításra került. Rozs esetében három tonna/hektár, zab esetében 1,8 tonna/hektár termésátlag mutatkozik. A tavaszi árpa aratása is folyamatos, előreláthatóan a munkálatok a napokban befejeződnek. A termésátlag három tonna/hektárra tehető jelenleg.

– A napraforgó és a kukorica hogy néz ki?

– Termésátlagokról még nagyon korai lenne beszélni, a határba kinézve azonban elkeserítő a helyzet. A kialakult csapadékhiány miatt a kukorica és a napraforgó sok helyen gyakorlatilag kisült.

– Mekkora az aszálykárra bejelentett területek mérete?

– Mind országosan, mind megyei szinten folyamatosan zajlanak a bejelentések és az ellenőrzések az aszálykár sújtotta területeket tekintetében. A napraforgó és a kukorica esetében több helyen még csak most kezdték meg a bejelentést, így ezen adatok folyamatosan változnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!