Beruházás

2022.07.02. 11:25

Környezetbarát tüzelőanyag is készül a kisszállási ipari parkban

Úgynevezett inkubátorházat alakított ki az önkormányzat a kisszállási ipari park területén, amelyhez közel 40 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a falu a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon.

Pozsgai Ákos

A képen balra Rozsnyai attila polgármester, az elkészült brikkettkockákat vizsgálja

Fotó: Pozsgai Ákos

– A beruházás a betelepülni szándékozó kis- és középvállalkozások zöld gazdaságba illeszkedő biobrikett gyártását is szolgálja. Az építményben egy brikettáló gépsort telepítettek a hozzá szükséges eszközökkel, amelyet egyelőre az önkormányzat működtet – mondta el Rozsnyai Attila polgármester, aki kiemelte, hogy a beruházást célzó pályázatot még az előző képviselőtestület készítette elő és nyújtotta be Kispál István polgármester hivatali ideje alatt. A fejlesztés megvalósítása azonban már az új önkormányzati vezetésre hárult – tette hozzá.

A brikettáló gépsor elemei között található egyebek mellett: kazán, szárítóberendezés, préselőgép, illetve olyan aprítógépek, amelyek alkalmasak rönkök és gallyak aprítására, nem biomassza, szalma, széna, nád aprításra és a teljes gépsor digitalizált. – A beszerzett berendezések – amelyeket még az ukrán háború és a pandémia időszaka előtt vásárolt meg az önkormányzat – még a pályázatban tervezett árakon hozzá tudtak jutni, a gépek mindenben megfelelnek az európai uniós szabványoknak és irányelveknek – emelte ki a polgármester.

Rozsnyai Attila elmondta, hogy a későbbiekben az lesz a cél, hogy a falu területén az önkormányzat által végzett karbantartási munkálatok során keletkező gallyakat, ágakat feldolgozzák és brikketfűtő anyagot készítenek belőle, 

amit ugyan az önkormányzati intézményeknél egyelőre nem tudják hasznosítani, azonban például a szociális tűzifa-program keretében tudják felhasználni eljuttatva a jogosult rászorulóknak. A további hasznosítási lehetőségek még kidolgozás alatt van – közölte a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!