Állattenyésztés

2022.07.31. 15:26

Kelendők voltak az aprójószágok a nagykőrösi vásárban

A Magdolna napját megtisztelő sokadalmat bő nyári vásárként is emlegetik Nagykőrösön. Az idei rendezvény is méltó volt nevéhez vasárnap.

Miklay Jenő

A pelyheseket 2500 forintért kínálták a várásban. Fotó: Miklay Jenő

Iparcikkekből hatalmas felhozatal jellemezte a vasárnapi nagykőrösi országos vásárt. Különösen nyári, őszi viseletű ruházati cikkekből, háztartási eszközökből kínáltak meglehetősen sokfélét. A látogatók zöme az iparosoknál, kereskedőknél választotta a vásárfiát. A helypénzszedők becslése szerint az árusuk, nézelődők száma nagyjából tízezerre rúgott.

Gazdasági állatokból a régebbi kínálatokhoz képest kevesebbet hajtottak fel, de választékosan. A választási malacok mellett akadt süldő, hízó, árultak vágójuhot és bárányt, igaz, az utóbbiakból jóformán csak mutatóba hoztak.

– Tavasszal a környéken meglehetősen sokat felvásároltak a tejes bárányokból az olasz kereskedők. 

Mondhatjuk, a korábbiakhoz képest kedvezőbb áron, élősúly-kilogrammonként 1550 forintot fizettek értük. Ezért ilyentájt nyáron kevés eladni való bárány akad a gazdaságokban, amelyek mégis a vásárra kerülnek, tartják az árukat, a növendékek 22–30 ezer forint közt kelnek – magyarázta a juhpiacot Tóth Imre törteli állattenyésztő.

A sertéstenyésztők kevésbé voltak jókedvűek. Ők az előző vásárhoz képest kevesebb állatot tudtak eladni, ezért kénytelenek voltak engedni a választási malacaik előre kalkulált árából. Utóbb 10–20 százalékkal adták olcsóbban a 6-8 hetes állatokat. A 160 kiló körüli hízókat 100–110 ezerért kínálták.

Forrás: Magdolna-napi vásár (Nagykőrös)

A régóta üres lóvásár megélénkült kicsit néhány állattal. Vastag pénztárcával kellett érkezniük a vevőknek, ha lóval akartak hazatérni. A négy-ötéves erős kocsislovak ára meghaladta a kétmillió forintot.

– Országosan nagyon kevés a ló. A költséges szakhatósági engedélyek miatt nemigen visznek belőlük vásárba, többnyire az istállóból adják el a jószágokat. A lovak gazdasági hasznosítása egyre csekélyebb, ám a hiány miatt az értékesebb jószágoknak van keresletük. A piacot jól ismerő tenyésztők nem ritkán, átmenetileg lovakba fektetik pénzüket – vázolta a lópiacot Karai Antal tenyésztő.

A képen látható egy éves kancáért 800 ezer forintot kértek. Fotó: Miklay Jenő

Szarvasmarhából ugyancsak keveset hajtottak fel a gazdák. Közülük sokan szintén közvetlenül a portájukról értékesítik a jószágokat.

– A tenyésztők egyre nehezebben bírnak a húshasznú, tejelő állománnyal, csökkentik vagy felszámolják gazdaságukat. A rendkívül megdrágult takarmányárak mellett legfeljebb azok tudnak talpon maradni, akik elegendő takarmányt termesztenek saját maguknak. De már ők is nagy bajban vannak, hiszen idén nyáron kisültek a gyepek, szántóföldi takarmányokból is csak alig-alig tudnak betakarítani valamicske termést – hallottuk Perjési Sándor kiskunfélegyházi gazdától.

Apró jószágokból mind bővebb a kínálat a kőrösi vásárban, tapasztaltuk ezt legutóbb is. A szárnyasokat, nyulakat egyre több családi ház udvarában állítják tenyésztésbe. Akik jókedvűen állnak hozzá e foglalatossághoz, azok könnyedén kiváltják otthonukban a dráguló hentesbolti árukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!