Galériával

2022.07.20. 18:58

A mezőgazdasági szakmákat népszerűsítették a félegyházi táborban

Szakmakóstoló címmel ismét nyári táborba várták a felső tagozatos diákokat a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában. A pályaorientációs tábort a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) közösen szervezték. Az iskola és a kamara összefogásának célja, hogy minél több felső tagozatos diák válassza az agrárszakmákat.

Vajda Piroska

Ezúttal a gazda szakmába kóstolhattak bele a félegyházi és környékbeli diákok

Fotó: Vajda Piroska

Hasonlóan az egész Európai Unióhoz, hazánkban is komoly kihívás az agrárágazaton belül a generációváltás, a gazdaságot vezetők és a szakképzett munkaerő körében egyaránt a szakemberhiány. Az ágazati humánerőforrás korösszetételét és számának alakulását mutató felmérések szerint a leköszönő generációt nem váltja kellő számú utánpótlás. A NAK pályaorientációs tevékenységének kiemelt célja tehát az agrár-szakképzésbe beiskolázás elősegítése, valamint a pályaválasztó fiatalok körében a mezőgazdasági, erdészeti, környezetvédelmi és élelmiszeripari szakmák népszerűsítése – olvasható az agrárkamara közleményében.

A NAK kiemelt célja továbbá a fiatalok számára vonzóvá tenni az agráriumot, ezért többféle programot kínál az agrárpálya iránt érdeklődő felső tagozatos általános iskolai tanulók részére. Ennek keretében a kamara már évek óta minden megyében megszervezi a Szakmakóstoló pályaorientációs programheteket, amelyek során egy-egy kiemelt agrárszakmával ismerkedhetnek meg a diákok. 

Ezúttal a gazda szakmába kóstolhattak bele a félegyházi és környékbeli diákok a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola pedagógusai irányításával 

– tudtuk meg Rózsa Pál igazgatótól. Látogatásunk alkalmával épp lekvárt főztek és savanyúságot készítettek a gyerekek. A befőzéshez és a savanyításhoz szükséges gyümölcsöt, zöldséget pedig maguk szüretelték az iskola tangazdaságában.

Az agrárkamara által finanszírozott egyhetes, ingyenes tábor alatt a gazda szakma mindhárom irányával – lovász, növénytermesztés és állattenyésztés – megismerkedhettek a résztvevő diákok. Hétfőn a növénytermesztésé volt a főszerep, míg kedden a lovakkal barátkozhattak a gyerekek, akik a lovaglást és a fogathajtást is kipróbálhatták. Sőt még tortát is készítettek a lovaknak a gyümölcsösben összegyűjtött lehullott gyümölcsökből. 

Szerdán a Termőföldtől az asztalig mottó jegyében szüreteltek, befőztek és savanyítottak az iskola saját zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemében. 

Csütörtökön a tangazdaság állataival ismerkednek és egy tehenészetbe is ellátogatnak, míg pénteken tejvizsgálattal foglalkoznak, illetve gyógy- és fűszernövényekkel ismerkednek – részletezte az igazgató.

– A tangazdaságban töltött idő alatt nagyon sok élménnyel, tapasztalattal gazdagodnak a gyerekek. Volt, aki most látott életében először újszülött kismalacot, most vett részt szüretelésben, befőzésben, aszalásban és savanyításban. Lehet, hogy közülük nem lesz mindenkiből mezőgazdasági szakember, de azt biztos, hogy a jövőben másként tekintenek arra a gyümölcsre, befőttre és savanyúságra, amit a szüleik eléjük tesznek. 

Biztosan jobban megbecsülik majd az ételt, mert most láthatták, hogy nem is olyan egyszerű előteremteni a mindennapi betevőhöz szükséges alapanyagokat 

– hangsúlyozta Rózsa Pál, aki azt is tervezi, hogy nyitottá teszik az iskola tangazdaságát és folyamatosan fogadnák a látogatókat, mert a gyerekeknek napjainkban egyre kevesebb lehetőségük nyílik arra, hogy a háziállatokkal, a gazdálkodással ismerkedjenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!