Bács-Kiskun

2022.06.02. 06:55

Szinte minden kapható a hazai termesztőktől

Összességében szinte mindent meg lehet kapni a hazai termesztőktől. Ugyanakkor a zöldség-, gyümölcstermesztők kedvét éppen annyira keseríti a költségek emelkedése, mint mindenki másét.

Miklay Jenő

Koncz Gyuláné szerint május vége felé már nincs szükségünk importra, szinte mindent adnak a hazai kertészetek Fotó: Miklay Jenő

A mezőgazdasági segédanyagok drágulása eddig nem hatott lényegesen a kertészeti termékek piacára. Napjainkban különbözően reagálnak a mezőgazdasági ágazatok a háborús körülményekre, azzal összefüggésben a termesztéshez nélkülözhetetlen segédanyagok drágulására. 

Mialatt a szántóföldi termények felvásárlási árai soha nem látott magasságokba emelkedtek, s jelentősen többe kerülnek az állati eredetű termékek is, a kertészetekben úgy tűnik, megállt az idő. 

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatait összevetve úgy néz ki, hogy a hetipiaci, áruházi és a nagybani forgalmazásban eddig nem változtak oly mértékben a termények árai, miként az említett ágazatokban. Helytelen következtetésekre jutnánk azonban, ha a kertészet üzemgazdaságában keresnénk erre a magyarázatot. A zöldség-, gyümölcstermesztők kedvét éppen annyira keseríti a költségek emelkedése, mint mindenki másét.

A zöldségfélék, gyümölcsök piaci sorsát azonban a természeti körülmények szinte azonnal befolyásolják, ez idő tájt a fogyasztók javára. Például a szamóca, a hosszú, hűvös tavaszelő miatt az elvártnál másfél-, két héttel később adta gyümölcsét. Az érés kezdetét követő gyors felmelegedés pedig hirtelen küldött sok bogyót a piacokra. Ezzel magyarázzák a termesztők azt, hogy május második felében szinte ugyanannyiért tudták értékesíteni szamócájuk, mint egy éve ilyenkor. Pedig fagykár is érte az ültetvényeket, s idén a külhoni szamócából szemmel láthatóan kevesebbet hozattak a kereskedők.

– Természetesen ahogy fogy a szamóca, a jelenleginél többet kérnek majd érte, ahogy más években is történt. Nem tudjuk, hol áll meg az ára, de valószínűleg nem rugaszkodik el túlságosan. Ezt azért gondolom, mert más terményeknél sem tapasztataltunk eddig lényeges áremelkedést. 

Mondhatom, majdnem minden kertészeti terményt, hajtatottat vagy szabadföldit a tavalyihoz hasonló árakon tudjuk beszerezni. Némely zöldségfélét még olcsóbban is adjuk, mint egyes nagyáruházakban. 

Összességében mindent megkapunk a hazai termesztőktől – sorolta Koncz Gyuláné kereskedő a nagykőrösi hetipiacon. 

Némely zöldségféléket olcsóbban meg lehet kapni a piacon, mint a nagyáruházakban Fotó: Illusztráció/MW-archív

A fürtös berakóuborkának, a paradicsomnak vagy az újkrumplinak is csak körülbelül 10 százalékkal lendült fentebb az ára tavaly májushoz képest. Tóth Andrásné nyársapáti őstermelő szerint bőséges a kertészeti termények kínálata, s ez az állapot nemigen gerjeszt drágulást. 

– Lakóhelyemen és a piacokon azt látom, hogy a hazai zöldségfélék általában jó minőségűek. Kertünkben burgonyát is hajtatunk, a Botondot. Idén sok és szép gumót hozott ez a fajta. Most 450 forintért adom kilóját, ennyi volt egy éve, mégis szerény a forgalom nálam és más eladónál. Hallottam, hogy a nagyáruházakban valamivel többért kínálják, mégis sokan inkább ott veszik meg. Persze, tudom én, kényelmesebb mindent egy helyen beszerezni a konyhára, nem szokás bevásárló körutat tenni némi megtakarításért – jellemezte a piacolást Tóth Andrásné. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!