Galériával

2022.06.01. 19:55

Százötven hazai és külföldi agrárágazati szakember tanácskozott Baján

A XII. Gabona Partnerségi Találkozót rendezte meg a Bajai Országos Közforgalmú Kikötőműködtető Kft. szerdán a Bácskai Kultúrpalotában. Az agrárágazatban tevékenykedő szakemberek mellett több szövetség képviselői, közutasok, logisztikai központok és kikötő szövetségek képviselői is ellátogattak az eseményre. Továbbá hazai, valamint szerb, horvát, osztrák, német és román érdeklődőket is vonzott a találkozó.

Márton Anna

Az agrárágazatban tevékenykedő szakemberek cseréltek tapasztalatot Fotó: Márton Anna

Korábban Magyarországon hagyományosan az aratás előtti konferenciát a MÁV rendezte. A MÁV átszervezésével ez a nagyon fontos szakmai összejövetel abbamaradt. A Bajai Kikötőműködtető Kft. (BOKK) felmérte a gazdasági űrt, teljessé téve az agrárüzletben érdekelt résztvevőket a szántóföldtől a fogyasztóig, majd 2009-es évben hagyományt teremtve megrendezte az első Bajai Gabona Partnerség elnevezésű szakmai konferenciát.

A Bácska hagyományosan az agrárium központja és, mint hazánk legnagyobb agrárkikötője, megfelelő hely a konferencia lebonyolítására, ahol rövid, szakmai előadásokat tartanak a résztvevők saját szakterületükről, problémáikról, jobbító szándékú javaslataikról. 

A szakmai körök nem önmaguk társaságában értekeztek, hanem a komplex agrárüzletág teljes keresztmetszetében érintett cégek, vállalkozások ültek egy asztalhoz. 

A konferencia két fő területet ölelt fel: egyrészt szakmai előadásokat, cégbemutatókat tartanak a szakminisztériumok, szakmai érdek-képviseleti szervek képviselői, valamint a vízi, vasúti és közúti szállítmányozók, termelők. Másrészt csoportos és kétoldalú szakmai megbeszélések, egyeztetések zajlottak a konferencián résztvevők között.

Az élelmezés biztonságának fontosságát emelte ki Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője a rendezvényen. – Kiemelten fontos ez a találkozó, mert meg kell védeni Magyarország békéjét és biztonságát, de az élelmezés biztonságát is meg kell tudnunk őrizni. Elő kell tudnunk teremteni a mindennapi kenyerünket és ebben a tekintetben nagyon fontos a mai szakmai találkozó – fogalmazott.

Mint mondta, a Bajai Gabona Partnerségi Találkozó minden időszakban fontos. – Most abból a szempontból is lényeges, hogy itt van a nyakunkon az aratás, azok a szakemberek, akik az agráriumban, a szállítmányozásban dolgoznak, tudnak találkozni, meg tudják beszélni egymással a tapasztalataikat, szakmai egyeztetések zajlanak ezen a fontos területen. Általában az agráriumban a munka sosem volt egyszerű, mert az időjárás viszontagságaival mindig meg kellett küzdenie annak, aki a mezőgazdaságban dolgozik. 

Most azonban nem csak az időjárás kiszámíthatatlanságával kell megküzdeni, hanem tavaly ősz óta még az európai energia válsággal és annak következményeivel is, valamint február vége óta pedig a szomszédunkban dúló háborúval is számolni kell 

– mondta hírportálunknak Zsigó Róbert.

A megjelent érdeklődőket Nyiratai Klára polgármester is köszöntötte. Nagy László, a Bajai Országos Közforgalmú Kikötőműködtető Kft. igazgatója beszédében kiemelte, hogy a konferencia speciális, hiszen két évet ki kellett hagyni a koronavírus-járvány miatt, és úgy gondolták, hogy majd könnyebb lesz megszervezni, abban bíztak minden sokkal jobb lesz, de sajnálatos módon jött a háború, ami még nehezebb helyzetbe hozta a gazdaságot.

– Talán ez is, meg a személyes találkozás igénye, hogy két év után a tizenkettedik konferenciát csak meg tudjuk tartani, közrejátszanak abban, hogy a mai találkozó igazán különlegesnek számít. Jöttek külföldiek, belföldi szakemberek, termelők, szállítmányozók mindenféle ágazatból. Kikötők, logisztikai központok, hajós társaságok is képviseltetik magukat Konstancától az Északi tengerig. Összesen 150 fő érkezett a gabonapartnerségi konferenciára, többen, mint amire gondoltunk a Covid után. 

Aki az agrárágazatban tevékenykedik, mindenki elmondta a saját tapasztalatait, megtárgyaltuk a jelenlegi helyzetet, és a sok bizonytalanság mellett mindenki elmondta, hogy mit vár. 

A legfontosabb hogy olyan üzleteket kössenek ahol mindkét fél elégedett – fogalmazott Nagy László igazgató.

Hozzátette, hogy jelenleg nagyon sok a bizonytalansági tényező, de úgy gondolja, hogy a szakemberek jól képzettek és tapasztaltak, ebben a nehéz helyzetben is megtalálják a kiutat, az emelkedő energiaárak mellett. 
– Természetesen mindenki azt szeretné ha ez a háború minél előbb véget érne. És hogy tudjuk tovább építeni hazánkat és Európát – mondta.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!