Bács-Kiskun

2022.06.21. 11:25

Könnyen elúszhat a gazdák haszna az áremelkedések miatt

Az utóbbi esztendő alatt átlagosan közel 50 százalékkal emelkedett a szántóföldi növénytermesztés közvetlen összköltsége. Ilyen drágulást képesek-e elviselni a gazdaságok?

Miklay Jenő

Aratáskor derül majd ki, megtérülnek-e a gazdák költségei, hiszen jelentős mértékben emelkedtek a segédanyagok árai Fotó: Miklay Jenő

A 2020-as évben a költség és jövedelem arányai nagyjából az utóbbi 20 év piaci folyamatait tükrözte a szántóföldi növénytermesztésben. Két évvel ezelőtt az átlagos közvetlen költség egy hektár gabona esetében 220–250 ezer forint körül alakult. A múlt évben, különösen annak második felében azonban szokatlan hirtelenséggel és jelentős mértékben emelkedtek meg a mezőgazdasági segédanyagok, főleg a műtrágyák árai. 

Az energiahordozók drágulása természetesen kihatott valamilyen mértékben minden más mezőgazdaságiköltség-tényezőre is. 

Annak következményeként idén a tavasziak termesztésére a betakarításig immár kénytelenek hektáronként összesen 350–360 ezer forintot költeni a gazdaságok. 

A repce esetében eléri ez a költség a 400 ezer forintot. Az utóbbi adatok Pesti Gábornak, a nagykőrösi gazdakör elnökének számításaiból adódnak és lényegükben hasonlóak az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) statisztikájában szereplő költségek számaihoz. 

A szántóföldi beszerzésekhez szükséges forgótőke gyors inflálódása szokatlan jelenséggel párosult: a ráfordításokat jóval nagyobb léptékkel ellensúlyozták a felvásárlási árak. A búza, kukorica, napraforgó repce 2021 januári vételára év végére átlagosan 30 százalékkal emelkedett. Idén júniusig további 50 százalékkal nőtt ezeknek a terményeknek a felvásárlási ára az AKI adatai szerint. Ilyenformán az ismert közvetlen ráfordítások ismeretében feltételezve, növényenként a sokéves átlagtermést, a korábbiaknál magasabb jövedelem lehetséges ősszel a gazdaságokban. A tényleges bevételek azonban egészen másként is alakulhatnak. Amellett, hogy a felvevőpiac mindig bizonytalan, a szántókon döntően a természeti tényezőktől függnek a gazdálkodók eredményei. 

– Sok évre visszatekintve úgy tűnik, az időjárás egyre inkább ellehetetleníti a homokhátsági szántóföldi növénytermesztést. 

Amennyiben idén is megismétlődik a tartósan aszályos nyár, a kánikulai forróság, helyenként akár veszteséges is lehet a gazdálkodás. 

Látnunk kell azt is, hogy a gabonafélék, ipari növények, takarmányok piacán jelenleg túlárazást idézett elő az ukrajnai háború. A kereskedelem nem bízik abban, hogy ezekből a terményekből lesz majd elegendő. A zöldség-gyümölcsfélék piacán nincs ilyen aggodalom, ebből következően a felvásárlási árak továbbra is alacsonyak maradtak, holott ebben az ágazatban is emelkedtek a költségek. A szántóföldi termesztésre nézve jelenleg azt lehet mondani, hogy átlaghozamok esetén nyereségesek lehetnek idén a gazdaságok – mondta Pesti Gábor. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!