Galériával

2022.06.21. 14:00

Átadták a Kecskeméti Konzerv Kft. új raktárcsarnokát

Ünnepélyesen keretek között adták át kedden a Kecskeméti Konzerv Kft. új raktárát. A 9300 négyzetméteres létesítmény része volt annak a 3,8 milliárd forint értékű beruházási csomagnak, melyet a kormány 1,2 milliárddal támogatott.

baon.hu

Balról jobbra. Varga Mihály pénzügyminiszter, Kovács János, a Kecskeméti Konzerv Kft. ügyvezetője és Gaál József alpolgármester avatták fel az új épületet Fotó: Bús Csaba

A magyarországi termesztésű csemegekukorica és zöldborsó feldolgozásában, illetve értékesítésében élen járó Kecskeméti Konzerv Kft. dinamikus fejlődésének újabb mérföldköve a most átadott raktár. Az ünnepségen részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter, Marczinkó Zoltán helyettes államtitkár, Kovács János a Kecskeméti Konzerv Kft. ügyvezetője, Bódog Zoltán társtulajdonos, Gaál József, Kecskemét alpolgármestere, Kovács Ernő kormánymegbízott, valamint Pászti András önkormányzati képviselő.

Az önkormányzat nevében Gaál József alpolgármester gratulált elsőként a beruházáshoz. 

Kiemelte a Kecskeméti Konzerv Kft. a város gazdaságának egyik zászlóshajója. Megtestesíti az évszázados hagyományokat, miközben kimagaslóan teljesít. 

A vállalat nemcsak gazdaságilag kiemelkedő, de számos városi rendezvényt is támogat. 

Kovács János a Kecskeméti Konzerv Kft. ügyvezetője megköszönte a kormánynak a támogatást, mely nagyban hozzájárult, hogy megvalósulhatott a beruházás. A Nagyvállalati Beruházási Támogatás keretein belül a kormány összesen 1,2 milliárd forint támogatással járult hozzá a Kecskeméti Konzerv Kft. 3,8 milliárd forintos fejlesztéseihez. Az igazgató több számadatot is felsorolt, mely jól mutatja a cég növekedését. A kezdeti 5 milliárdos árbevételük meg három és félszereződött, a 80 millió doboz 200 millióra nőtt, köszönhetően a stabilitásnak, a több lábon állásnak.

Csemegekukoricából világszinten a legnagyobbak közé tartoznak, Franciaországgal közösen az európai gyártás 85-90 százalékát adják. Mivel a hazai piac elég kicsi, így a cég a termékek 98 százalékát exportálja. Évente mintegy 3000 kamion gördül ki a gyárból, főként az Európai Unió országaiba, így Németországba, Ausztriába, a visegrádi négyek országaiba és a Skandináv térségbe. Mindezek mellett Izraelbe, Japánba és Törökországba szállítanak. 

Hangyaszövetkezetként 50 termelővel állnak kapcsolatban, 600 családnak nyújtanak megélhetést. A csemegekukorica és zöldborsó mellett néhány éve bevezették a száraz termékek gyártását is, a fehér babot, vörös babot és csicseriborsót.

Üzleti filozófiájuk, hogy kombinálják az egyszerűséget az innovációval. Vallják, a kevés néha több. Mindezt a szorgalom, a józan ész és a logika mentén. 

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédében hangsúlyozta: a háború okozta kihívások átrendezték a gazdaságpolitika hangsúlyait: felértékelődött a biztonságos ellátás, nagyobb szerepe van a tartalékok építésének és a kockázatok csökkentésének. A magyar élelmiszeripari vállalkozásoknak és a kormány határozott lépéseinek köszönhetően Magyarország még válságok idején is képes ellátni magát jó minőségű, és kellő mennyiségű élelmiszerrel. A vállalkozás 3,8 milliárd forintos beruházását 1,2 milliárd forinttal segítette a kormány a Nagyvállalati Beruházási Támogatás keretében. 

Az elhúzódó háború nemcsak az ország fizikai biztonságának és energiaellátásának fontosságára, hanem az élelmiszerellátás biztonságára is ráirányította a figyelmet, és igazolja a kormány politikáját.

A pénzügyminiszter hozzátette: a kormány jól döntött, hogy stratégiai ágazatnak tekintette a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, ennek köszönhetően a magyar mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt 12 évben majdnem 30 százalékkal emelkedett. 

A miniszter rámutatott: míg 2004-2010 között az élelmiszergazdaság zsugorodása 16 százalék volt, addig ma már a kiskereskedelemben a hazai élelmiszerek aránya 70 százalék felett van. Az a cél, hogy a magyar termékek arányát tovább növeljék. 

Az ágazat teljesítménye idén is növekedhet, az év az első negyedévben a mezőgazdaságban 20 százalékkal, az élelmiszeriparban pedig 9 százalékkal emelkedtek a beruházások. 

A miniszter emlékeztetett: a jövő évi költségvetés megvédi a munkahelyeket, a nyugdíjakat, a családokat és a magyar emberek biztonságát. A büdzsé továbbra is támogatja a munkahelyek létrejöttét és megtartását. Ezért a munkát terhelő adók továbbra is alacsonyak maradnak.

A Kecskeméti Konzerv Kft.-nél az elmúlt években csaknem 11 milliárd forintot fordítottak fejlesztésekre. A most megvalósult beruházási csomag eredetileg 3,3 milliárd forint lett volna, de az áremelkedések eredményeképp 3,8 milliárd lett. Ehhez nyújtotta a kormány az 1,2 milliárd forint támogatást. A beruházás része volt a most átadott 9300 négyzetméteres raktár. Emellett a meglévő kettő mellé szükségessé vált egy harmadik kút fúrása, amely révén már 650 ezer köbméter ivóvízminőségű saját vízbázissal rendelkeznek. Folytatták a vas- és arzéntalanító vízkezelő-rendszer fejlesztését, tovább bővítették tíz eszközzel az automata csemegekukorica-morzsoló gépparkot, vásároltak újabb töltő- és zárógépeket, valamint megteremtették egy új dobozméret bevezetésének feltételeit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!