Galériával

2022.06.21. 19:55

200 milliós asztalosműhelyt avattak Homokmégyen

Több mint 300 négyzetméter alapterületű asztalosműhelyt avattak kedden, a község dél-nyugati peremén. Az önkormányzat saját céggel fogja működtetni az üzemet, amire több mint 200 millió forintos pályázati forrást költött el, és olyan helyszínre telepítette, amit eddig illegális hulladéklerakóként használtak a helyiek.

Gábor János

Vedelek Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke, Sumné Galambos Mária belügyminisztériumi főosztályvezető, Tapolcsányiné Varga Krisztina polgármester és Réthy Pál államtitkár a szalagátvágásnál.

Fotó: Gábor János

Tapolcsányiné Varga Krisztina polgármester emlékeztetett: nem csak a termelékenység növelése miatt, hanem biztonsági okokból is szükség volt egy új asztalosműhelyre, mert a korábbi épület már nem felelt meg az előírásoknak.

– Egy 3,5 kilométeres földesút-szakasz stabilizálására és annak a 2,5 hektáros területnek a megvásárlására pályáztunk, ahol most állunk – mutatott körbe Tapolcsányiné Varga Krisztina. Hozzáfűzte: reméli, hogy ezzel megnyitották az utat egy későbbi ipari park kialakulása felé. Az önkormányzat saját céggel, a HOMÉ Asztalosipari Kft-vel fogja üzemeltetni a műhelyet, amelynek megvalósításhoz komoly segítséget kaptak a KISKUNVÍZ Kft-től és az MVM-től, hiszen a projekt határidejéhez alkalmazkodva, a szokottnál hamarabb építették ki a szennyvízbekötést, illetve a villamosenergia-hálózatot.

Az átadón felszólaló Réthy Pál közfoglalkoztatási államtitkár kiemelte: 

a műhely egy összetett, országos program részeként valósult meg, azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a Magyarország egyes területei között fennálló gazdasági különbségek csökkentéséhez. Ennek alapvető feltétele a munkanélküliség elleni hatékony fellépés, amit Bács-Kiskun megyére vetítve sikeresnek gondol, hiszen tíz év alatt 30.336-ról 11.131 főre esett vissza az álláskeresők száma. Ugyan Homokmégyen is kevesebben lettek (a 2013-as 75-höz képest ma 48-an vannak), nem lehet hátradőlni, főleg azért nem, mert bár javuló tendenciákat látnak, van negatív eredmény is: megemelkedett a tartósan álláskeresők száma, ami további szakpolitikai lépéseket kíván 

– ismerte el. A műhelyről elismerően nyilatkozott: értékelte, hogy az önkormányzat saját tulajdonú gazdasági övezet kialakítását szeretné elindítani vele, és ehhez a lehető legkorszerűbb gépekkel szerelte fel, sőt, az üzem energiaellátását napelemekkel is kiegészítette.

Homokmégy Község Önkormányzata „Iparterület fejlesztése Homokmégyen, I. ütemben asztalos üzem kialakítása” címmel nyert pályázatot, a Belügyminisztérium Kedvezményezett Települések Gazdaságélénkítő Programjából. A műhely létrehozására és felszerelésére 207,5 millió forint támogatási összeget költhettek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!