Duna–Tisza köze

2022.05.24. 11:24

Magasabbak a felvásárlási árak: a kora tavaszi szárazságot megsínylették a vetések

Az elmúlt hetekben szerencsére volt csapadék, amitől erőre kapott a búza és az árpa is, de nem olyan jó az állapotuk, mint a csapadékos években.

Miklay Jenő

Fotó: Zsedrovits Enikő /illusztráció

A homokhátsági gazdák a szántóföldi veteményekre nézve életmentőnek tartják az utóbbi hetekben megérkező esőzéseket. Az őszi kalászosok, a búza, az árpa szemmel láthatólag életre kapott, fejlődik a növényállomány, de korántsem olyan jó az állapotuk, mint csapadékosabb években. A kora tavaszi szárazságot megsínylették az ősziek az egész térségben. 

– Ez idő tájt a növényvédelem a gazdák egyik legfontosabb tennivalója. Veszélyesnek látszik a vetésfehérítő bogarak populációja, amint elkezdődik a lárvák kelése, azonnal védekezni kell. Szerencsére ezen kártevők ellen rendelkezésre állnak alkalmas vegyszerek. A továbbiakban a levél- és a kalászbetegségekre kell számítani. 

Ahol szakszerű a növényvédelem, valószínűleg az elvárható hozamokat teljesítik a kalászosok 

– vázolta a feladatokat Pesti Gábor, a nagykőrösi gazdakör elnöke. Napjainkban a terményfelvásárlók már előálltak ajánlataikkal. 

Idén, az előző évekhez képest, jóval korábban jelezték vételi szándékukat. A búzáért tonnánként 130 ezer forintra lehet náluk szerződni, a fejlődésben lévő kukorica leendő terméséért megadnák a 110–115 ezer forintot, a napraforgó tonnájáért 270–305 ezer, a repcemagért nettó 330–350 ezer forintot kínálnak. 

– Szerződéskötésről egyelőre keveset hallani, a gazdák többnyire akkor határoznak az értékesítésről, amikor már meg tudják becsülni a várható termést a kukoricacsöveken, a napraforgótányérokon. A jelenlegi vételi ajánlatok nagyon kedvezőek, de sajnos a korábbi évekhez képest magas árbevételből kevés nyereség kerül a termesztők zsebébe. Rendkívül nagy mértékben nőttek a költségek is. A nitrogénműtrágyákkal együtt a foszforos alapúak is megdrágultak, például tonnánként 350–450 ezer forintért lehet ma kapni ezeket a tápanyagokat. Hasonlóan igaz ez a káliumalapúakra is, vagyis minden műtrágya sokkal többe kerül, mint mondjuk egy éve. Ha összevetjük a várható bevételt a kiadásokkal, sok gazdaságban az derül ki, hogy a termények ára kisebb mértékben nőtt a segédanyagokéhoz képest – hallottuk a gazdakör elnökétől.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!