Bács-Kiskun

2022.05.13. 19:50

Komoly kihívások elé állítja a felmelegedés a málnatermesztést

A felmelegedő éghajlaton a jelek szerint több növény termesztése válhat lehetetlenné a Homokhátságon. Némelyeket, például a málnát, nemesítéssel is megpróbálják helyben tartani a kutatók.

Miklay Jenő

A málna érzékeny gyümölcs, termesztéséhez érteni kell Fotó: MW

Az Alföld, kiváltképp a Homokhátság mindig mostohája volt a málnának. Mégis, akadnak kockáztatni hajlandó kertészek, akik gazdaságosnak vélik a termesztését a térségben. Bács-Kiskun megyében 2010-ben mindössze 4 hektáron művelték. Azóta 13 hektárra nőtt a termőterülete összesen 31 gazdaságban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Ez a terület a Dél-Alföldi régió összes málnásának közel 80 százaléka. 

– A málna termesztésbe vonása a növény számára kevésbé kedvező természeti viszonyok közt főleg a magas értékesítési árával magyarázható. A piacokon 3-4 ezer forintért kínálják, és ahogy csökken a hazai termés, úgy mozdul felfelé az ára. Valahol megáll a drágulás azonban, mert a vásárlóerő véges. 

Jelenleg meghaladja a 3 millió forintot a termesztés hektárra vetített költsége, tehát legalább 10 tonna hektáronkénti termés kell ahhoz, hogy valami haszna is legyen a termesztőnek 

– foglalta össze a málna üzemgazdaságát Réger Béláné. 

A nagykőrösi őstermelő alig 200 négyzetméteren termeszti ezt a bogyós növényt. Többnyire mások is kis területen foglalkoznak vele, amivel a család elbír, megtakarítván a munkaerő költségeit. Intenzív termesztéssel próbálkoznak, fólia alatt, edényekben, termesztő közegben tartják a modern termesztési technológiának megfelelő fajtákat. Hagyományos módon kétséges a siker. 

A málna nehezen viseli a változó időjárást, főleg a tavaszi fagyokat, s éppúgy a mind gyakoribb kánikulai forróságot is. A szinte inkubátorszerű termesztés magas hozamokkal kifizetődő. 

Remény mutatkozik arra, hogy a növénynemesítők segíteni tudnak a málnaágazaton. A Ceglédi Gyümölcskutató Intézet egy új, bőtermő fajtával akarja gazdagítani a választékot. A laboratóriumban szaporított növények jól fejlődtek, immár a szabadban élnek. A biztató kutatások és a technológia fejlődése alapján senki nem gondolja azt az ágazatban, hogy teljesen megszűnne a málnatermesztés. Ezért figyelemre méltók a homokhátsági kertészek törekvései, hiszen az utóbbi 10 évben, ha kis mértékben is, de leginkább ők próbálkoztak a termesztés bővítésével. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!