Bács-Kiskun

2022.05.05. 19:40

Hatalmas drágulástól tartanak az olajembargó miatt

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán tette meg javaslatát az Oroszország elleni szankciók 6. csomagjával kapcsolatban, amely teljes embargót javasol az összes fajta orosz olajra, továbbá betiltaná a finomított orosz kőolajtermékek behozatalát. A magyar kormány így sem lát garanciát Magyarország energiaellátásának biztosítására, ezért nem támogatja a csomagot.

Baon.hu

Fotó: MW-Archív

Magyarország Iparági egyeztetést hívott össze Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökre a karmelita kolostorba, amelyen hazánk energiabiztonságáról tárgyaltak Brüsszel tervezett orosz olajembargója kapcsán – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A magyar kormány képviselői az uniós tervezet nyilvánosságra hozatala óta többször leszögezték, a jelenlegi formában felelősen nem támogatható az Európai Bizottság újabb, Oroszországgal szembeni szankciós csomagja, az ugyanis lerombolná Magyarország energiaellátásának biztonságát – emlékeztetett. Hozzátette: Brüsszel betiltaná az Oroszországból Európába irányuló kőolajszállítást, mégpedig rövid határidővel, Magyarország esetében a jövő év végétől.

A téma kapcsán az utca emberét kérdeztük Bács-Kiskun megyében arról, hogy mit szólna ahhoz, ha az embargó miatt egyik napról a másikra ezer forintra emelkedne az üzemanyagok literenkénti ára hazánkban.

Hámori Éva

– Főleg a vállalkozóknak nem mindegy! Nagyon nehéz helyzetbe kerülnénk. Nagy bajban leszünk, ha felemelik az üzemanyag árát, mert akkor mindennek emelkedik az ára, az emberek nem fognak tudni vásárolni, nem veszik igénybe a szolgáltatásokat, tönkremegyünk – mondta Hámori Éva bajai kisvállalkozó.

Megyeri Julianna

– Elektromos autósként azt gondolom, hatalmas drágulás lesz a szállítmányozó cégek miatt. Ha családi oldalról nézem, mindenki át fogja gondolni, hogy egy családnak hány és milyen autója legyen. Valószínűleg az alternatív megoldások előtérbe kerülnek – mondta Megyeri Julianna bajai vállalkozó.

Kovács Gábor

– Az ilyen mértékű hirtelen benzinár-növekedés megviselné a magyar emberek pénztárcáját, felgyorsulna az így is magas infláció, még nagyobb áremelkedések következnének, mert ez az üzemanyagár-emelés a fuvarozásra is nagyobb mértékben kihatna – mondta Kovács Gábor kecskeméti lakos.

Ralbovszki Valéria

– Azt gondolom, várható, hogy emelkedni fog az üzemanyag ára. Mindenki készül rá, én is. Kevesebbet fogunk menni, ez biztos, mert nem fogom tudni megtankolni az autómat. Mindennek megy fel az ára, ennek is menni fog, csak idő kérdése – mondta Ralbovszki Valéria bajai fitneszedző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!