Mezőgazdaság

2022.04.30. 10:53

Érdemes idén termőre fogni a parlagföldeket Bács-Kiskunban is

Nagyobb hasznot húzhatnak idén a gazdák, ha a parlagként bejelentett földjeiket is bevonják a termesztésbe. A pihentetett, vagyis a parlagon hagyott, zöldítésre bevont földek kultúrnövényekkel való hasznosítására idén kivételesen lehetőséget kaptak a mezőgazdálkodók.

Miklay Jenő

Többlettámogatás jár idén a földet művelő gazdáknak Fotó: Jón István

Az intézkedést az orosz–ukrán háború miatt jelentkező európai élelmiszer- és takarmánypiaci válság minél gyorsabb megszüntetése érdekében hozta az Európai Unió és a magyar állam. Ez előnyös a gazdák számára, mert a rendkívüli támogatás mellett a parlagként, zöldítésre bejelentett földterületeik megművelésével az állatállomány részére történő hasznosítással többletjövedelemhez juthatnak. 

Egy-egy szántóföldi területet akkor is el lehet számolni a zöldítésben parlagként – akár a termény­diverzifikációban külön kultúraként, akár EFA-területként –, ha kaszálják, legeltetik, vagy bármilyen szántóföldi haszonnövényt, például szóját, kukoricát vagy napraforgót termesztenek rajta. Ennek az a feltétele, hogy az adott mezőgazdasági táblát az egységes kérelemben EFA- és diverzifikációs parlagként kell megjelölnie a kérelmezőnek. Az új szabály csak a 2022-es évre vonatkozik. 

– Mindenekelőtt a jó minőségű termékeny földek tulajdonosai számára kedvező ez a rendelkezés. Az úgynevezett zöldítésre bevont táblák után központi támogatást kapnak a termesztők, idén azonban termeszthetnek rajtuk olyan növényeket is, amelyek termése jó áron értékesíthető. Ily módon az árunövények termesztéséből – a fennmaradó támogatás mellé – többletjövedelemhez juthatnak a gazdák. Továb­bi jelentős könnyítés az is, hogy a szóban forgó területeken a termelés során akár növényvédő szert, beleértve csávázott vetőmagot is használhatnak – mondta Pesti Gábor, a nagykőrösi gazdakör elnöke. 

A zöldítési szabályok ideiglenes hatályon kívül helyezéséből fakadó előnyöket a gazdálkodók akkor tudják maximálisan kihasználni, ha szabályszerűen adminisztrálják tevékenységüket a főhatóság részére. Az egységes kérelem beadása előtt érdemes tájékozódniuk a tennivalókról. Ehhez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai és a szaktanácsadói hálózat segítséget nyújt számukra. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!