Kóstolás

2022.04.29. 19:47

Cserszegi fűszeres és Irsai Olivér borokat bíráltak az országos versenyen Soltvadkerten

Pénteken 91 cserszegi fűszeres és Irsai Olivér bormintát minősítettek Soltvadkerten az országos fajtaverseny bírálói. Nagyon jó a tavalyi évjárat.

Barta Zsolt

Font Gábor soltvadkerti borász kóstolja az egyik fehérbort. Fotó: Barta Zsolt

– Csak olyan borok vehetnek részt az idei versenyen, amelyek kereskedelmi forgalomban megtalálhatóak.  Azaz leemelhetőek a boltok polcairól, bárki megvásárolhatja azokat – nyilatkozta a XXV. Cserszegi Fűszeres Országos Borverseny és a IX. Irsai Olivér Borverseny előtt Frittmann János a megméretés főrendezője. 

Mint ismert, a cserszegi fűszeres nemesítője Bakonyi Károly sok évvel ezelőtt Frittmann Jánosnak adta át az országos verseny megrendezésének a jogát. A Kunsági Borvidék elnöke pedig Soltvadkerten rendezi évek óta a megméretést.  Az Irsai Olivér az egyik szülő, míg a másik pedig az piros tramini. 

A borászok szerint az Irsai Olivértől származik a bor kellemes illata, míg a kellemes savakat inkább a traminitől örökölte ez a kiváló magyar bor.

Frittmann János azt mondja, hogy a borforgalmi adatok szerint a fehér italok a kedveltebbek idehaza, ezek között pedig a kimondottan magyar fajták. Közöttük is meghatározó fajta az említett két bor. 

A kóstolások előtt egy rövid ünnepség keretében köszöntötte Temerini Ferenc polgármester a résztvevőket, majd átadta a szót Font Sándor országgyűlési képviselőnek. Ő 2006 óta a Magyar Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának az elnöke, soltvadkerti szőlész. Hangsúlyozta, hogy vége az olcsó szőlő és bor világának, ugyanakkor nem lehet tudni, hogy a jövedelmezőség hol csapódik le. Azaz kik is járnak jól. A kiskereskedelmi láncok, a pincészetek, avagy a szőlészek. Szólt arról is, hogy a műveléshez szükséges költségek alaposan megdrágultak. Egyre nagyobb gond a borosüvegek beszerzése, mivel azok egy része Ukrajnából érkezett korábban. Most, a háborúban egyre nehezebb azok beszerzése. 

Majd átadta a szót Frittmann János főszervezőnek, aki azt hangsúlyozta, hogy a korábban lenézett Irsai Olivér, vagy kevésbé értékelt cserszegi fűszeres ma már a piacvezető fehérborok közé tartozik.  A versenyen összesen 91 mintát bírált három bizottság, amelyek elnökei neves szakemberek voltak.

Megtisztelte a versenyt dr. Balla Géza, az Arad-hegyaljai Ménes birtok tulajdonosa, a 2018-as „ Év Bortermelője” , illetve Koch Csaba a 2019-es „Év Bortermelője”. A verseny fővédnöke Nyitrainé dr. Sárdy Diána volt, aki a harmadik bizottság elnöki posztját vitte. A szakember a SZIE Kertészettudományi. Kar dékánja. 

A versenyen, a világon elfogadott 100 pontos módszerrel értékeltek a döntnökök. 

A megméretés végén különdíjakat osztottak ki a legjobbak között a csúcszsűri döntése alapján. Nyitrainé dr. Sárdy Diána a baon.hu-nak a verseny után elmondta, hogy nagyon elégedett volt a borok minőségével. A borászok kihozták azt a minőséget, amit a jelenlegi technológiával ki lehet hozni az illatos szőlőkből. Soprontól Csongrádig 11 borvidékről érkeztek minták. Mint mondta, érdemes megvásárolni a 2021-es évjárat ezen két borát, mivel nagyon jók. Azt azonban tudni kell, hogy ezeket érdemes egy éven belül elfogyasztani, mivel frissen a legjobbak. Azaz jó, ha a szüretre kiürülnek majd a pincék.

Nyitrainé dr. Sárdy Diána a Kertészeti Egyetem Borászati tanszékének a tanszékvezetője egyetemi docens minősíti az egyik mintát. Fotó: Barta Zsolt

A verseny kiemelt borai:

IX. Irsai Olivér és XXV. Cserszegi fűszeres Országos Borverseny legjobb Cserszegi fűszeres borának díját a Frittmann Testvérek Kft. Cserszegi fűszeres bora kapta. 

A legjobb Irsai Olivér bor elismerést az Arias Birtok Pécselyi Irsai Olivér mintája kapta.

A legjobb cuvée bor címet a Frittmann Testvérek Kft. Hajnal bora kapta meg.

A Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának különdíját a  Gál Szőlőbirtok Cserszegi fűszeres bora szerezte meg.  

Soltvadkert Város különdíját a Galántai Családi Pincészet Cserszegi fűszerese nyerte el.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!