Változás

2022.04.06. 11:25

A szilva válthatja a kajszibarackot a Bács-Kiskun megyei termőföldeken

Sorrendben a Lady Cot, a Rakovszky és a Flavor Cot nevű kajszibarackfajták kapták a dobogós helyezéseket a Ceglédi Gyümölcskutató Intézet idei hagyományos fajtabemutatóján, ahol szóba került, hogy nagy valószínűséggel a jövőben más gyümölcsfajok kerülnek előtérbe a Duna–­Tisza közén.

Miklay Jenő

Korszerűsítéssel, gépiesítéssel meghatározó ágazattá válhat a jövőben a szilvatermesztés Fotó: MW-archív

Fotó: Penovác Károly

A szakemberek a tartósított gyümölcsöket minősítették. Jó ízűnek, aromásnak, zamatosnak találták, különösen az előbbiekből készülteket. E három köztermesztésbe vont új fajtát a termesztés biztonságossága szempontjából is érdemes figyelembe venni. Különösen azért, mert az alföldi kajszitermesztést egyre inkább veszélyeztetik a kései fagyok. 

Bács-Kiskun és Dél-Pest megyében akadnak olyan kajszis gazdaságok, ahol már 4 év óta semmit vagy csak nagyon keveset szüreteltek ebből a gyümölcsből. 

Az amerikai Lady Cot korán virágzott idén, rátörtek a hajnali hidegek, de termését nem vesztette el teljesen. Hasonlóan fagytűrőnek mutatkozik más kajszikhoz képest a szintén amerikai Flavor Cot és a hazai nemesítésű Rakovszky is. A szakemberek szerint a fagyérzékeny fajták helyébe kerülhetnek. Viszonylag kevés fajta rendelkezik ezzel a tulajdonságokkal. A kajszi fagytűrésre nemesítése ugyanis korlátozott, igazán fagytűrőt eddig nem találtak, s tetézi a problémát, hogy a termést védő termesztési technológiák sem hárítják el teljesen a hidegek kártételét. Nagyobb a valószínűsége más gyümölcsfajok előtérbe kerülésének a Duna–­Tisza közén. 

Bács-Kiskun megyében az utóbbi évek gyümölcsös telepítési statisztikája azt mutatja, hogy a csonthéjasok közt a szilvafélék javára tolódik a választék. 

Az utóbbi gyümölcsfák a kajszinál többnyire később, szélesebb időszakban, a gorombább fagyok múltával virágzanak. Ráadásul a jó minőségű magyar étkezési szilva keresett exportcikk. 
 

A jelenlegi szilvaültetvények nagy része elöregedett, kevés az intenzív művelésű állomány. Az ültetvények korszerűsítését a költséges telepítés mellett korlátozza az is, hogy kevés hozzá a rendelkezésre álló munkaerő. Ezért a termésmennyiség nagyobb része ipari feldolgozásra kerül. A szakemberek szerint az ültetvények korszerűsítésével, gépesítéssel a jövőben számottevő ágazattá válhat a szilvatermesztés. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!