Bács-Kiskun

2022.04.25. 17:20

A kilós egységárat figyelve érdemes a tojást megvásárolni

A húsvéti ünnep után sem fog csökkenni a tojás ára. További áremelkedés várható ezen a piacon, nyilatkozta hírportálunknak Kollár Csaba, a lajosmizsei Mizsetáp Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

Barta Zsolt

Hazánkban évente 230–240 az egy főre jutó tojásfogyasztás  Fotó: Illusztráció/MW-archív

Úgy tűnik, egy időre, de az is lehet, hogy tartósan véget ér a viszonylag olcsó élelmiszerek világa. A klasszikus, mindennap fogyasztott termékek, mint amilyen a hús, a méz, a péktermékek, a gyümölcsök, a zöldségek vagy akár a tojás ára jelentősen emelkedik, folytatva a több hónapja elindult tendenciát. 

Évente 230–240 tojást fogyasztunk, ez a rendszerváltozáskor 389 darab volt fejenként. Tavaly 40 forint volt egy közepes nagyságú tojás a kecskeméti zöldségpiacon, most 60 forint, de ez még nem az árplafon. Ezt erősítette meg Kollár Csaba, a lajosmizsei Mizsetáp Kft. ügyvezető igazgatója. A vállalkozás a hazai termelés öt százalékát adja, s így a hazai top 10 előállító egyike. A cég átlagosan 525 forintot kér, ezen a termelői áron szállítja a partnereknek a 10 darabot tartalmazó egységeket, amelyek 630–750 forint áron kerülnek ki a polcokra. 

Február 20. és április 5. között volt egy nagyobb drágulás a tojáskereskedelemben, melynek a mértéke csökkent és meg is állt az elmúlt 2 hétben. 

Ugyanakkor valószínű, hogy lesz még jelentős áremelkedés a közeljövőben, vélekedett az igazgató. 

Kollár Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy a tojást a boltokban feltüntetett, úgynevezett kilós egységára alapján ítéljék meg elsődlegesen a vásárlók és ne a jobban reklámozott darabáraknak dőljenek be, mert nem mindegy, hogy 5 százalékkal alacsonyabb darabáron 5 vagy éppen 50 százalékkal vásárol valaki drágábban kisebb méretű tojást. 
Magáért beszél egy-két adat, amely miatt jelentősen drágult a világ egyik legfontosabb alapélelmiszere. Például a földgáz piaci ára négyszeresére nőtt fél év alatt. 

A lajosmizsei társaság a Holland Gáztőzsde iránymutató árai alapján fizet a gázszállítónak. 

Míg a magyar családok esetében a rezsicsökkentés miatt ma csak bruttó 110 forint egy köbméter földgáz ára, addig a cég bruttó 440–570 forint köbméterárat fizet, attól függően, hogy hogyan is alakul a világpiaci árszínvonal és a forint-euró árfolyam.

Kollár Csaba ugyancsak megemlítette, hogy a tápgyártáshoz mint alapanyag nagy tételben vásárolnak növényi, például napraforgóolajat. A vállalkozás 950–1150 forint literenkénti bruttó áron tudna most vásárolni, miközben a boltokban ennél olcsóbb az árbefagyasztott áfás egyliteres étolaj. 

A tápokhoz MCP-t is vásárolnak kamionos tételekben, ami nélkülözhetetlen ásványi összetevő. Ennek a jelenlegi piaci ára a négyszerese a tavalyinak. A szóját jelenleg dupla, a napraforgót pedig tripla áron kénytelenek megvásárolni, ha etetni akarják az állataikat. Mint mondta, egy éve 50–60 forint volt egy kiló kukorica, búza vagy tritikálé ára, míg most jó esetben, nagy tételben 115–125 forintért lehet hozzájutni. 

Mint mondta, a cégüknél az idén 500–600 millió forinttal lehet több a takarmány-alapanyag költsége tavalyhoz képest. Ez begyűrűzik a tojás árába is. 

Emellett olyan tényezők is szerepet játszanak a piaci árváltozások esetében, mint például a madárinfluenza. 

Az USA-beli és a francia tojó­állományokból több tízmillió állatot kellett levágni nemrég. Ennek következtében az amerikai tojástermelés 6, a francia pedig 8 százalékkal csökkent, amelynek világpiaci árfelhajtó hatása van. Ugyancsak ilyen jelentősége van az ukrán–orosz háborúnak is. Ukrajna ugyanis a gabonákon túl jelentős tojásexportőr, így az onnét az EU-ba érkező tojás szintén hiányzik – mondta végül Kollár Csaba, a lajosmizsei Mizsetáp Kft. tulajdonos-ügyvezetője. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!