Gyümölcstermesztés

2022.04.10. 06:50

A fák többségét elkerülte a fagy a Duna-Tisza közén

A Homok­hátságon a hajnali fagyok idén is többször megkörnyékezték a duzzadó bimbójú és virágzó gyümölcsfákat.

Miklay Jenő

Pompázó őszibarackos a Füle-birtokon. Idén is megmaradt a termés zöme Fotó: Miklay Jenő

Az április 4-e reggelére beköszöntő, mínusz 3 Celsius fok körüli hideget különösen veszélyesnek gondolták a kertészek, hiszen egyes gyümölcsfajok korai fajtáit teljes virágzásban találta a hideg. A meteorológusok előrejelzése szerint az utóbbihoz hasonló megpróbáltatás már vélhetően nem éri a gyümölcsöket, ezért nagyjából körvonalazható a leendő termés mennyisége. 

A kertészek azt mondják, a prognózis korántsem lehet pontos, mivel csak később derül ki, hogy az ágakon maradt terméskezdeményekből ténylegesen mennyi vészelte át épségben a fagyokat. Füle Zoltán nagykőrösi gyümölcstermesztő foglalta össze a baon.hu számára a határszemle tapasztalatait. 
 

– Úgy tűnik, a meggyesekben nem történt komolyabb kár, épek, egészségesek a fák rügyei. Hasonlóan jó a kései cseresznyefajták rügyeinek állapota, azonban a korai cseresznyeféléket fagykár érte. 
 

Az utóbbiaknál, legalábbis a saját gazdaságunkban 10-40 százalék körüli veszteséget becslünk. A kajszinál érdekes jelenséget vettünk észre. A korábbi hidegek után megmaradt virágrügyeket kinyílt állapotban sem érte jelentős károsodás a legutóbbi fagyos hajnalon. Úgy tűnik, az őszibarackvirágok zöme is átvészelte az áprilisi telet, és a szilvásokban sem lehet komolyabb fagykár, főleg azért, mert a legtöbb fajtája csak ezután bontja ki szirmait – tájékoztatott Füle Zoltán. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!