Galériával

2022.03.25. 11:25

Új helyszínen kóstolták a solti borokat

Az idei solti borversenyt nem a megszokott helyen, a városházán tartották, hanem a Báslána Borászatnál. Az új környezetben ugyan olyan jó borokat kóstolhattak az ítészek, mint korábban. A versenyre 175 minta érkezett, amit öt bizottság bírált el.

Szentirmay Tamás

Idén a Báslána Borászatnál tartották a borbírálatot Fotó: Szentirmay Tamás

A megjelenteket Németh István polgármester köszöntötte, aki elmondta, hogy az elmúlt évben a korona vírus miatt nem tudták megtartani a bírálatot. A versenyük már több mint száz évre tekint vissza. Reményét fejezte ki, hogy a mostani fiatalok is folytatják majd ezt a hagyományt. Az elmúlt években egyre jobb borokat mutattak be a termelők, ami azt jelenti, hogy a gazdák odafigyelnek a minőségre. A polgármester maga is bírált. Takács Béla a szerevező bizottság elnöke arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy 175 minta érkezett a versenyre, és olyan fajták is voltak a hagyományosokon kívül, mint: a zöldszilváni, a tramini, az ezerjó, a sárfehér, a lakhegyi mézes, a zweigelt, a merlot, a pinot noir, az oportó és az otelló, amit öt bizottság véleményezett. 

 

Az egyes számú bizottság a hagyományos összevetéses, jobb és balos módszer alapján, míg a többiek a száz pontos rendszerben bíráltak. 

 

A bizottság elnökei külön, külön véleményt mondtak a kóstolt borokról. Németh József, aki a borverseny napján volt nyolcvanéves, a csak Solton létező jobbos, balos módszerrel kapcsolatban elmondta, hogy ez a legtökéletesebb, és demokratikusabb, mivel kettő mintát kell kóstolni egyszerre, és véleményt kell mondani arról, hogy melyik a jobb. Ez egészen más, mint a pontozásos rendszer. Ezt, a mai napig használják a solti borversenyen. A mostani bírálok között voltak fiatalok is, éppen azért, hogy ezt a hagyományt tovább vigyék. 

Az elmúlt évről az volt a véleménye, hogy nem volt rossz, de sok buktatója volt. A gazdáknak a tudása, tapasztalata azonban korrigálta az időjárás okozta kedvezőtlen körülményeket. Polgár Zoltán a második bíráló bizottság elnöke arra bíztatta Németh Józsefet, hogy az eddigi szőlő és bor tapasztalatait írja le az utókornak. Hozzátette még, hogy bízik a borversenyek tanító hatásában, mert minden gazda úgynevezett pincevaksággal rendelkezik, amit azt jelenti, hogy a sajátjában nem látja meg a gerendát, a másikéban pedig a szálkát is véleményezi. Örömét fejezte ki, hogy jó borokat kóstolhattak. Hetényi József a következő bizottság elnöke azt tapasztalta, hogy egyre felkészültebbek a termelők, mert megjelennek azok a technológiai mutatók, amelyek még jobbá teszik a borokat. Ez pedig azt jelenti, hogy jó ivású a végtermék. Kisari István azt hangsúlyozta, hogy ő nem bírálni, hanem értékelni akar.

 

Tisztelni kell azt a vonalat, ami Solton történik, és büszkének kell lenni rá. 

 

Az elmúlt évekhez képest minőségi javulás történt, a termelők egymástól tanulnak. Egy direkt termő fajtáról az otellóról, amiből több minta is volt, azt mondta, hogy nem szeretné, ha lealacsonyított fajta lenne, hanem a magyar választék egyik fajtája legyen. 

Filus János támogatta ezt az elképzelést. A véleménye az volt, hogy a fahordóban tárolt borok nem mindegyike volt tökéletes. Dicsérte viszont a vegyes fehér borokat, mert azok, fajta összetétel nélkül is kiválóak voltak. 

Az olaszrizling mellett kardoskodott, mert ez a fajta óriási érték az itt élők kezében. Úgy gondolta, hogy ennek a fajtának Solton van a helye. Hozzá tette még, hogy több fajta is hozta a tőle elvárható minőséget, és több esetben is csak néhány ponton múlott az, hogy a minta milyen eredményt ért el. 

Az ítészek véleménye alapján 55 arany, 73 ezüst, és 34 bronzérem született.

Nyéki József a pince tulajdonosa, aki maga is bírált, a verseny után bemutatta a pincéjüket. Elmondta, hogy az elmúlt év volt a második szüretük. Jelenleg öt fehér és két kékszőlőből készítenek bort. Egy kis részét palackozzák, a többit folyó borként értékesítik. A pincészetükben vannak ászokhordók, de azok csak díszként szerepelnek, nem használják őket, helyettük saválló tartályokba teszik a borokat. Ezzel kapcsolatban az egyik bíráló megjegyezte, hogy előttem az utódom. A fém tartályok ugyanis a fahordók előtt voltak felállítva, ami azt jelenti, hogy elől a reduktív, hátul pedig oxidatív tartályok, amit ugyan már nem használnak semmire, csak jelkép, dísz. 

 

A bírálat és a pince bejárás után, az ítészeket a hagyományoknak megfelelően, csülökpörkölt vacsorával kínálták meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!