Galériával

2022.03.01. 13:35

Jelentős állami támogatással új gyártósorral bővült a felsőlajosi Márka Üdítőgyártó Kft.

Gyártói és raktárkapacitás-növelése érdekében új, harmadik gyártósorát indította el a felsőlajosi Márka Üdítőgyártó Kft. kedd délelőtt. Az üzemegység átadóján Varga Mihály pénzügyminiszter köszöntötte a jelenlévőket.

Horváth Péter

Fotó: Mediaworks

A 3,6 milliárd forintos beruházás a Nagyvállalati Beruházási Támogatás (NBT) 1,81 milliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatásával valósult meg. A fejlesztés magában foglalja a raktárcsarnok bővítését is. A beruházás évi 180 millió palack üdítőital gyártását teszi lehetővé (szemben a tavalyi 122 millióval), míg a raktározási területük 15 ezer négyzetméterre nőtt. Az új gépsorral lehetővé válik a tartósítószermentes, ultra clean technológiával készült üdítők palackozása, teljes egészében újrahasznosított műanyagból készült ePET palackok felhasználása. 

Az ünnepélyes átadáson elsőként Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja köszöntötte a jelenlévőket. Mint fogalmazott a megye számos pontján, minden kisebb és nagyobb települése fejlődik. Kiemelte, hogy az üdítőital gyártó már több mint 140 embernek ad munkát, hozzátéve, hogy a tulajdonosok már új fejlesztéseket terveznek, amivel tovább erősítik a céget, és így a magyar gazdaságot.  

Salacz László, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte, hogy a megye északi része az ország egyik legdinamikusabban fejlődő régiója napjainkban. A hazai vállalkozások sikere képezi alapját a hosszútávú gazdasági növekedésnek. Mint fogalmazott, a Márka megtalálta azokat a kitörési pontokat, melyek hozzájárultak versenyképesség és a fenntarthatóság növeléséhez. Felismerte a komoly exportpotenciált és a megváltozott fogyasztói igényeket. Világszínvonalú, összetett technológiát honosítottak meg és növelték  piacképességüket, ami a munkahelyek számának növekedését eredményezte. 

– Itt kapcsolódik ehhez a mi munkánk. A Márka létrehozott egy világszínvonalú üzemet, mi pedig ehhez méltó infrastrukturális körülményeket igyekszünk teremteni 

– mondta Salacz László,utalva arra, hogy továbbra is a jóllétet fokozó beruházások elindításán dolgozik a környék polgármestereivel. 

Pécskövi Tibor ügyvezető elmondta, hogy az NBT támogatásnak köszönhetően a Márka történetének legnagyobb beruházását valósította meg. Mindezzel a fenntarthatóság felé is nagy lépést tettek. A jövő terveiről elmondta, hogy 2023-ban ismét új gépsort üzemelnek be. 2023-ra szeretnének egy 11,5 milliárdos beruházási programot összeállítani.  Elmondta, hogy a cég történetében alapanyagra 10 milliárd, bérekre 2,2 milliárd, adóra és járulékokra 3 milliárd forintot költöttek.

Varga Mihály pénzügyminiszter köszöntőjét a magyar kormány szomszédunkban zajló háborúval kapcsolatos állaspontjának kifejtésével kezdte. Mint fogalmazott, hazánk alapvető érdeke, hogy kimaradjon a konfliktusból és biztosítsa a magyar emberek biztonságát, emellett menedéket nyújtson a harcok elől menekülőknek. 

A miniszter a háború gazdasági vetületéről is szólt. 

– Bizonytalan, hektikus és gyorsan változó a háborúra reagáló világgazdasági környzet. Magyarország gazdasági érdeke, hogy higgadt megfontolt lépéseket tegyen, nincs helye a kapkodásnak. A magyar gazdaság jóval ellenállóbb az ilyen hatásoknak, mint öt vagy tíz évvel ezelőtt 

− hangsúlyozta a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy ez jelentős mértékben köszönhető annak, hogy csökkentették a külföldi kitettséget, és a gazdaság belső erejét növelő gazdaságpolitikát hajtottak végre. – Magyarország pénzügyi stabilitása nagy, felkészültünk az ukrajnai helyzet világgazdasági kockázataira – szögezte le a tárcavezető. 

Hozzátette, hogy Magyarország gazdaságának két helyzetben, konjunktúrában és válságban kellett bizonyítania, és mindkettőben helytállt. Ehhez hozzájárultak a magyar vállalkozások, amihez megújulási képességre és innovációra, valamint exportképességre volt szükség. A Márka mindezen kritériumnak megfelel, magas hozzáadott értéket képviselve. A siker egyik titka, hogy a formához tartalom is társul, a legkorszerűbb technológiai feltételek között történik a gyártás, ami magas minőségű termék készítését teszi lehetővé – fogalmazot a pénzügyminiszter.

Varga Mihály elmondta, hogy a 2015 óta működő támogatási program keretében tavaly év végéig 240 támogatási szerződést kötöttek meg több mint 200 milliárd forint értékben, összesen négyezer új munkahelyet hozva ezzel létre. Rámutatott, hogy a Márka innovációival a térség regionális fejlesztési központjává válik, ami fejlesztéseivel további beruházásokat hoz a térségbe.

A köszöntők után a felszólalók elindították az új gépsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!