Duna-Tisza köze

2022.03.07. 11:25

Az időjárás is kukoricázik a Bács-Kiskun megyei gazdákkal

A Homokhátság kukoricatermesztői egyre inkább a kisebb hozamú, de biztonságosabban termeszthető fajtákat részesítik előnyben. A választás kényszere a mind gyakoribb aszállyal függ össze.

Miklay Jenő

Takarmánybúza a kereskedelemben. Tavaly február óta több mint ötven százalékkal drágult

Fotó: Miklay Jenő

Térségünkben, főleg a homokhátsági térségben, az öntözetlen takarmánykukorica késői fajtáira rendszerint forróság, szárazság köszönt virágzásuk idején. Az ilyen időjárásban termékenyülési zavarok csökkentik a növényállomány hozamát. A csövek felén-harmadán jellemzően hiányoznak a szemek. A koraiak virágzásakor még általában alacsonyabb a hőmérséklet, ezért azoknál szemveszteség kevésbé fordul elő. Ez a jelenség a vetésszerkezetben, a vetőmag-forgalmazásban megváltoztatja a fajták arányait, újabban nagyobb mennyiségű korai hibridek állnak rendelkezésre a tavaszi vetésekhez.

– Nem tűnik reményt keltőnek a tavaszi vetést illetően az, hogy már január végén támadtak a böjti szelek, és már ez idő tájt aszály mutatkozik a szántókon. Természetesen ennyiből még nem lehetséges prognosztizálni a nyári időjárást, ám sokéves tapasztalataink szerint a Homokhátságon egyre jellemzőbbek a száraz, forró vegetációs ciklusok. Ezért kukoricából elsősorban a korai, 300-400 FAO-számú hibrideket ajánljuk a termesztőknek. A késeieknek ugyan nagyobb a termőképességük, de ez az előny elveszhet a virágzáskori kánikulai időjárásban. Ezzel szemben a koraiaknak kisebb a hozamuk, de biztonságosabban teremnek 

– magyarázta a célszerű fajtaválasztást Pesti Gábor, a nagykőrösi Pesti és Társa Kft. ügyvezetője. Hasonló eredményeket hoztak a Vetőmag Szövetség tavalyi országos kukorica-fajtakísérletei. 

Például a jánoshalmai kísérleti telepen a koraiak hektáronkénti 8 tonna hozama nagyjából csak 300 kilóval maradt le a közép- és kései érésű hibridek eredménye mögött. Fellapozván a vetőmag-forgalmazók árjegyzékeit, úgy tűnik, tavalyhoz képest nemigen emeltek árat. Pesti Gábor szerint azonban idén valamivel mégis többe jön ki a vetőmagbeszerzés azoknak a gazdáknak, akik az előző években a legolcsóbb vetőmagvakat vásá­rolták. 

– A legnagyobb hazai kukoricavetőmag-forgalmazó az idei évre megszüntette a korábbi olcsóbb fajtáit, tehát akik azokat vették, most a drágábbakkal kell beérniük. Ilyen értelemben beszélhetünk áremelkedésről. Egyébként jelenleg a fajtatulajdonosoktól már nem lehetséges vetőmagot rendelni, a kereskedelemben lelhető fel a tavaszra szükséges szaporítóanyag. A másik jelentős tavaszi vetésű növény, a napraforgó vetőmagvai esetében is biztonságos az ellátás. A választék széles és a legfontosabb fajták beszerezhetők 

– hallottuk a forgalmazótól.

A tavaszi vetésszerkezetet vélhetően jelentősen befolyásolják a termények felvásárlási árainak alakulása is. A kukorica ára hónapokkal ezelőtt felívelt 90–95 ezer forintig, jelenleg 80–85 ezer forintra esett vissza. A tények azt mutatják, az utóbbi években Bács-Kiskun megyében a kukorica termőterülete mintegy 10 százalékkal nőtt, az adatok szerint a repce és a búza rovására A napraforgó termelői ára tavaly február óta mintegy 80 százalékkal, 220 ezer forintra emelkedett. Bács-Kiskun megyében a KSH szerinti 2010-es években jellemző zsugorodás után ismét bővül a napraforgó termesztése. A tápanyaggal feltöltött homoktalajokon is többnyire jól fizet. Felszaladt az étkezési búza ára is, 100 ezer forint tonnánként. Az új termésű búzára, árpára februárban 70–80 ezer forintot kínálnak a kereskedők, de ebből még nem lehet következtetéseket levonni a későbbi piacra vonatkozóan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!