Galériával/Kecskemét

2022.02.28. 19:23

Válságálló volt a hazai gazdaság

Hogyan vészelte át a Covid-járványt Bács-Kiskun gazdasága? Ezt mutatja be a megyei iparkamara – BKMKIK ‒ kiadványa, amelyet a szervezet hétfői gazdasági évnyitóján ismertettek. A TOP 100 Bács-Kiskun megye gazdasága jelentőségét az adja, hogy az érdeklődő a száz legnagyobb megyei vállalat legfontosabb gazdasági mutatóit is megtalálja. A rendezvényen neves előadók tartottak gazdasági elemzéseket, köztük Dr. Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere.

Barta Zsolt

Dr. Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere tartott előadást a hétfő délutáni kamarai évnyitón. Fotó: Bús Csaba

Bács-Kiskun megye gazdaságának a válságállóságát tükrözi a TOP 100 Bács-Kiskun megye gazdasága 2021 című kiadvány, amelyet hétfőn délután mutattak be a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BKMKIK) gazdasági évnyitóján. A szervezet kecskeméti székházában megyei és más meghívott üzletembereket és politikusokat köszöntött Gaál József.

A BKMKIK elnöke rögtön rátért a kiadvány bemutatására, amely egyben az első Covid év, a tavalyelőtti időszak bemutatását is jelentette. Hangsúlyozta, hogy a pandémia okozta válság enyhítésére a kamarai rendszer fontos javaslatokat tett – bértámogatás, új Széchenyi Kártya konstrukciók bevezetése – amelyeket a kormány elfogadott. Így tavaly már a megyei kamara közreműködésével 2784 vállalkozás jutott Széchenyi Kártyához és kapott nagyon kedvezményes kamatozással 42 milliárd forintnyi összeget Bács-Kiskun megyében.

A megyei elnök után Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara országos elnöke vette át a szót, aki arra emlékeztetett, hogy 2010 óta negyedik alkalommal kötött együttműködési megállapodást az országos szervezet a kormánnyal, a közös gazdasági célok elérése érdekében. Egyebek mellett arra törekednek, hogy a hazai GDP növekedés minden évben az uniós átlagot 2-3 százalékkal meghaladja. A beruházási átlag a hazai GDP 25 százalékát elérje, megmaradjon a közel teljes foglalkoztatottság, a gazdaság versenyképessége növekedjen, a tőkeexport külföldre erősödjön.

 

Az elnök után előadást tartott dr. Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere, aki felvázolta, hogy más országokat megelőzve kerültünk ki a válságból. Számok alapján bemutatta, hogy tavaly a gazdaság 7,1 százalékos növekedést ért el, míg az uniós átlag 5,2 volt. A német 2,8, az osztrák érték 4,7 százalék volt. A foglalkoztatási arány tavaly már 73 százalékos volt, míg az uniós átlag 68,1 százalék. A beruházási ráta 2021-ben 28, míg az EU átlag 23 százalék volt. Majd felvázolta a következő hétéves időszak uniós fejlesztési lehetőségeit.

 

A rendezvényen előadást tartott még dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, Sum János gazdaságfejlesztés és üzletstratégiai vezérigazgató-helyettes, a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgató-helyettese, Benda Ferencné, a NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatósága igazgatója és Freid Mónika, a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettese is.

A TOP 100-as táblázat első tíz nagyvállalata

 

 

SorrendNévSzékhelyTevékenységÁrbevétel (milliárd, millió Forint)
1.Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.KecskemétKözúti gépjármű gyártása1 241 milliárd 526 millió Ft.
2.DUNA ASZFALT Kft.  TiszakécskeÚt, autópálya építése132 milliárd 74 millió
3.AXIÁL Kft.Baja  Egyéb gépjármű-kereskedelem91 milliárd 324 millió
4.Hungary-Meat Kft.Kiskunfélegyháza  Húsfeldolgozás, -tartósítás65 milliárd 416 millió
5.KNORR-BREMSE Fékrendszerek Kft.Kecskemét  Közúti jármű, járműmotor alkatrészeinek gyártása55 milliárd 836 millió
6.ACPS Automotive Kft.Kecskemét Gépjármű-karosszéria, pótkocsi gyártása 54 188 millió
7.NT Kft.Kiskunfélegyháza Olaj gyártása 49 milliárd 970 millió
8.Duna Aszfalt Zrt.Tiszakécske  Út, autópálya építése43 milliárd 272 millió
9.HBPO Manufacturing Hungary Kft.Kecskemét  Közúti jármű, járműmotor alkatrészeinek gyártása42 milliárd 789 millió
10.TRIGO Kft.Baja  Gabona, dohány, vetőmag, takarmány39 milliárd 522 millió

A TOP 100 cég száma járásonként

 

Bács-Kiskun megye 11 járásában – Bácsalmás térsége kivételével – jelen vannak a toplistás vállalkozások. A megyeszékhelyen és a térségében 51 nagyvállalat működik, amelyből 40 cég Kecskeméten található. A megyeszékhely járása mögött a második a Kiskőrösi, 9 céggel. A Kiskunfélegyházi és a Tiszakécskei járáshoz 8, a Kalocsai és a Bajai járáshoz 7 nagyvállalat kapcsolódik. A Kiskunhalasihoz  5, a Jánoshalmai és a Kiskunmajsai Járásokhoz 2-2, míg a Kunszentmiklósi járáshoz 1 nagyvállalat kapcsolódik. 2020-ban 5,992 milliárd forinttal lehetett bekerülni a TOP 100-as körbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!