Galériával

2022.01.26. 11:23

Ragasztógyártó üzem épül Kiskunhalason

A papírgyártáshoz használt ragasztóanyag előállításával bővíti tevékenységét a Halaspack egy, a közel­múltban elnyert magyar állami és európai uniós támogatásnak köszönhetően. Ezért új gyáregységgel bő­víti kiskunhalasi üzemét a tulajdonos német cégcsoport. A fejlesztés hivatalosan is kezdetét vette kedden, a beruházás értéke 504 millió forint.

Pozsgai Ákos

Kilian Kunert ügyvezető igazgató, tulajdonos ismertette a beruházás részleteit a tegnapi projektnyitón. Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

A projektnyitó rendezvényt kedden délelőtt tartották a kiskunhalasi üzem egyik csarnokában, ahol bejelentették a beruházás kezdetét. 

– A termékeink alapvetően két nyersanyagból, papírból és ragasztóból állnak, így könnyen érthető, hogy aki a két nyersanyag legjobb és legköltséghatékonyabb kombinációjával rendelkezik, az a legjobb előfeltételekkel is rendelkezik ahhoz, hogy sikeres legyen a papírgyártásban – hangoztatta Kilian Kunert ügyvezető igazgató, tulajdonos a német cégcsoport képviseletében. 

Elmondta, hogy a papírjaikat a világ két legmodernebb és leghatékonyabb magkartongépén állítják elő Németországban és Franciaországban. – Míg azonban a papír könnyen szállítható és tárolható, a folyékony ragasztó nem. A több mint ötven százalékban vízből álló ragasztó szállítása és tárolása jelentős költségekkel és kockázatokkal is jár, miközben mostanra komoly válság alakult ki a szükséges ragasztóanyag ellátása terén a nemzetközi piacokon, a ragasztóanyag-beszállítók már egy éve folyamatosan emelik az árakat – mutatott rá az ügyvezető igazgató. Hozzátette: saját ragasztók gyártása azonban drága és nagy pénzügyi kockázatot jelent. 

– A ragasztóanyag előállításához szükséges gyártóbázis csak ott alakítható ki, ahol van elegendő építési terület, kialakult struktúrák és ígéretes piaci növekedési kilátások állnak rendelkezésre, itt, Kiskunhalason mindez megvan – jelentette ki a német tulajdonos, aki szerint a kiváló szakembergárda is biztosított, a Halaspack hosszú története során ezekkel mindig is rendelkezett. 

A tervek szerint a jövő év elején már üzemelni fog az új ragasztógyártó bázis, ami 504 millió forintból valósul meg, ebből 353 millió forint a visszatérítendő támogatás. 

A saját ragasztógyártással az exportbevételt hosszú távon negyven százalékkal, az árbevételt tíz százalékkal lesz képes növelni a Halaspack. 

– Fontos, hogy az állam és a nemzetközi közösség az építés alatt álló nagyüzemek mellett ne feledkezzenek meg a kisebb, régóta működő helyi vállalatokról sem, mint például a Halaspack – emlékeztetett Kilian Kunert, aki elmondta, hogy a magyar államtól és az Európai Uniótól kapott nagyvonalú beruházási támogatás számunkra jelzésértékű arra vonatkozóan, hogy a vidéki kisbe­ruházások is megbecsülést élveznek. 

A kiskunhalasi gyárból láthatják majd el az ausztriai, a szlovák, a román, a bolgár és a volt jugoszláv országok gyárait is, ezzel 

komoly nemzetközi szerephez juthat a halasi gyártóbázis 

– hívta fel a figyelmet Lengyel Péter, a közel százhatvan embert foglalkoztató Halaspack Bt. cégvezetője. 

Elmondta, hogy a világjárvány során mintegy tizenöt százalékkal növelte a halasi papírgyár a kapacitását, hiszen mindenütt a termékek csomagolásával igyekeznek védekezni, és szintén tizenöt százalékkal tudták növelni a dolgozók létszámát, bővült a műszakok száma is, a hét öt munkanapján huszonnégy órában működnek a gyártósorok, illetve komoly beruházások történtek a Covid-járvány ideje alatt. Az elmúlt év pénzügyi eredményei kimagaslóak az árbevételt és az elért pénzügyi eredményt illetően is a korábbi évekhez képest – fűzte hozzá Lengyel Péter. 

Bányai Gábor, a térség (Fidesz–KDNP) országgyűlési képviselője szerint a Halas­pack fejlődése komoly lehetőséget jelent a térségben élők számára is,

helyben tudnak megélhetést találni, valamint komoly iparűzésiadó-bevételt is jelent a város számára. A kormány a továbbiakban is támogatni fogja a beruházni kívánó vállalkozásokat – tette hozzá. 

Fülöp Róbert polgármester a képviselő által elmondottakhoz csatlakozva kiemelte, hogy fontos az önkormányzat számára is a befektető vállalkozások támogatása. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!