Madárinfluenza

2022.01.29. 06:50

A kunszállási telepen 121 ezer tyúkot irtanak ki

Magas patogeni­tású madárinfluenzát mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy 121 ezer tojótyúkot tartó gazdaságban. A gazdaság felszámolása haladéktalanul megkezdődött, megakadályozandó a járvány továbbterjedését.

Tapodi Kálmán

A gazdaságban 121 ezer tyúkot irtanak ki Illusztráció: MW-archív

Fotó: Zantleitner Ingrid

A kunszállási telepen az állatok megemelkedett elhullása mellett a tojástermelés csökkenése jelezte a pusztító vírus megjelenését. A Nébih laboratóriuma csütörtökön megerősítette a madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét. Az állategészségügyi hatóság haladéktalanul megkezdte az állomány felszámolását, hogy elejét vegye a járvány továbbterjedésének. 

Bács-Kiskun megyében január 12-e óta nem volt madárinfluenza-kitörés, az érintett gazdaság egy korábban már elrendelt megfigyelési körzetben található. A kitörés helyszíne körül a 3 kilométeres sugarú védőkörzet, valamint a korábban már korlátozott területen kívül eső, 10 kilométeres sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzet felállítása megtörtént – közölte a Nébih, amely továbbra is arra figyelmeztet: a madárinfluenza elleni védekezés során kiemelten fontos a járványvédelmi előírások betartása, az ország magas kockázatú területein pedig kötelező a baromfik zártan tartása is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!