Bács-Kiskun

2022.01.09. 21:03

A batáta bírja a forró nyarakat

Homokhátság klímájának változása új növényfajok bevonására ösztönzi a termesztőket. Ilyen kultúra a batáta, amely sikeresen termeszthető a forró nyarakon is.

Miklay Jenő

Fotó: shutterstock.com/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Úgy tűnik, Duna-Tisza közén mind több növénytermesztő részesíti előnyben a Dél-Amerikából származó batátát, magyaros nevén, az édesburgonyát. Gyakran a krumpli rovására. Az utóbbi növénnyel ugyanis egyre több gondjuk adódik. A növényvédelmi problémák mellett jelentős termésveszteséget okoz az aszályos időjárás. Vele szemben a hasonlóan magas tápértékű batáta folyamatosan öntözve jól bírja a hőséget. Termesztői az idei rendkívüli szárazság ellenére is kielégítő mennyiségű gumót szedtek fel alóla.

A kedvező tapasztalatok nyomán a zömmel laza talajszerkezetű Homokhátságon egyre nő a termőfelülete. Dél-Pest megyében és Bács-Kiskun megyében szinte mindenütt, de főleg Kiskunfélegyháza környékén termesztik jelentősebb mennyiségben. 

A nemzetközi statisztikai adatok szerint, Európában az összes zöldség közt a batáta fogyasztása növekedett a legnagyobb mértékben. 

Hazánkban ugyancsak nő a kereslete, ezért az őstermelők a zártkerti övezetekben, kis méretekben is érdemesnek tartják előállítását helyi értékesítésre, saját fogyasztásra. A gasztronómiában előkelő helyet foglal el élvezeti értéke, magas vitamin- és ásványianyag-tartalma következtében. Konyhai feldolgozása szinte teljesen megegyezik a burgonya ételek elkészítéséhez.

Réger Béláné Nagykőrösön idén negyedszer termesztett batátát. Ötszáz palántája közel 700 kiló gumót hozott. Elégedett a terméssel.

Batátaszüret. Némelyik fajta meghozza a két kilót tövenként. 

Forrás: Miklay Jenő

— Hálás növény, mert egyfelől nem igényel sok kétkezi munkát, s ha megkapja a kellő mennyiségű tápanyagot, öntözővizet, egyes gumói megnőnek akár egy-másfél kilósra is. 

Természetes kártevői nincsenek, ezért a növényvédelem költségeit megspórolhatjuk. 

Fontos feltétel még az egészséges, erős palánták ültetése. Terveztük, hogy magunk termesztjük majd a szaporító anyagot, ám ez a munka nagyobb gyakorlatot igényel és eléggé hosszadalmas, kis tételekben nem éri meg. Ezért egy lajosmizsei kertészetből vásároljuk a palántát májusi ültetésre. Megtérül az ára és minden más költség, pedig 350-400 forintnál többért nemigen tudjuk eladni. Fogyasztása nem mondható olyan általánosnak, mint a burgonya. Sokan kifejezetten kedvelik, de ugyanakkor még ismerőseim között is akadnak, akik továbbra is inkább a krumplit választják hely ette — hallottuk az őstermelőtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!