Útfelújítás

2021.12.10. 06:55

Megújult Nagykőrös egyik legfontosabb útszakasza

Csütörtökön átadták a 4601-es Budapest-Tiszakécske összekötő út 63+585-76+600 kilométerszelvények közötti 11,8 kilométeres megújult szakaszát Nagykőrösön. Az útszakasz teljeskörű felújítása a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában, a Kiemelt Társadalmi Igények Program keretében valósult meg 2,2 milliárd forintból.

Horváth Péter

A nagykőrösiek régi álma vált valóra azzal, hogy az ugyan négy számjegyű, de mégis a város legfontosabb útja megújult Fotó: Bús Csaba

Hosszú évek óta várták a nagykőrösiek 4601-es Budapest-Tiszakécske összekötő út felújítását, ami összekapcsolja a települést az M5 autópályával. A megújult 11,8 kilométeres szakaszt csütörtökön sajtótájékoztató keretében adták át.

A nagykőrösi vasúti aluljárónál tartott sajtótájékoztatón elsőként dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös polgármestere mondott köszöntőt.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a nagykőrösiek régi álma vált valóra azzal, hogy az ugyan négyszámjegyű, de mégis a város legfontosabb útja megújult. A felújítás előzményeire visszatekintve elmondta, hogy a terveket még Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter jóváhagyásával készítették el és nagy szerepe volt Földi Lászlónak, a térség országgyűlési képviselőjének abban, hogy forrást rendeljenek a tervek valóra váltásához. Kiemelte, hogy a város életére is jelentős pozitív hatást gyakorolhat majd a felújított út, hiszen előbb érkezik a befektető egy jó úton, amit az is mutat, hogy az út mellett nyílik meg a szafari park.

Czira Szabolcs hozzátette, hogy emellett az ország egyik legszebb útja is lett, ami Natura 2000 minősítésű területen, pusztai tölgyesek között vezet. 

Ezzel kapcsolatban emlékeztetett: noha a jó útfelület gyorsabb haladásra csábíthatja a sofőröket, az övezet hatalmas, dám és őzállománya miatt fokozott óvatosság javasolt a közlekedők részéről. A polgármester hozzátette, hogy Kocsér irányában is folyik az út felújítása és a közeljövőben a 441-es út is megújul. Mint fogalmazott, ezek az útfejlesztések Nagykőröst berepítik a 21. századba.

Földi László országgyűlési képviselő köszöntőjében mérföldkőnek nevezte az útfelújítást Nagykőrös életében, hiszen ez a köldökzsinór, ami összeköti a várost az M5 autópályával. Kihangsúlyozta, az elkészült és a jövőbeli útfejlesztések bizonyára komoly lehetőséget nyújt a befektetőknek, és a nagykőrösiek életminőségét nagyban javítja.

Magyari László, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pest megyei igazgatója elmondta, hogy a négyszámjegyű mellékutat korábban sokkal kisebb forgalomra tervezték, de az évtizedek során nagyon megnőtt az igénybevétele, így már régen esedékes volt a felújítása. Hosszú folyamatot jelentett az előkészítés és a forrás biztosítása. Az első ütem a nagy kanyartól a csemő leágazásig tartó 1,2 kilométeres szakasz felújítása volt a Magyar Falu program keretében, majd ez következett a Kiemelt Társadalmi Igények Programban. 

Nagykőrös mindét irányában szeretnék maradéktalanul felújítani a 4601-es utat négy-hat szakasz rekonstrukciójával, majd számokban is bemutatta a beruházást.

A rekonstrukció során 22 ezer tonna aszfaltot dolgoztak be, 3500 tonna zúzott követ használtak az útalap megerősítésére, 4600 köbméter padkaanyagot töltöttek be, és 18 ezer köbméter földet mozgattak meg az árkok rendezése során. Kikerült 520 darab széljelző vezetőoszlop, közel 60 darab új tábla és ezer facsemetét is ültettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!