Galériával

2021.12.18. 11:20

Megújult a kerékpárút és az egészségház Szentivánon

Átadták péntek délelőtt a megújult kerékpárutat és az egészségházat Felsőszentivánon. A két beruházáshoz hatvanmillió forintot nyert az önkormányzat a Magyar Falu Program keretében és a Belügyminisztérium pályázatán.

Pozsgai Ákos

A felújított egészségházat Muka Attila áldotta meg Felsőszentivánon. Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

 Az elmúlt években a kormány egyik legfontosabb feladata az volt, hogy fejlessze a vidéki településeket, beleértve az egészen kis településeket is – hangoztatta Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a megújult kerékpárút átadásán. Hozzátette: fontos, hogy a vidéken élők is megfelelő körülmények között és megfelelő színvonalon tudják igénybe venni akár az állam, akár az önkormányzat által nyújtott szolgáltatásokat.

 – Ennek a munkának az egyik alapja a Magyar Falu Program – tette hozzá a képviselő, aki elmondta, hogy a választókerületében lévő huszonöt településből huszonnégy érintett a programban. Kiemelte azt is, hogy 2019-től idáig közel sok milliárd forintnyi fejlesztési forrást nyertek el ezek a települések. Zsigó Róbert szerint Felsőszentivánnak sincs szégyellnivalója, hiszen a fogorvosi rendelő felújítására és az új bútorzatára, az egyházi temető megszépítésére és járdaépítésekre is nyert támogatást a település. A Magyar Falu Programból pedig 30 millió forint támogatást nyert a település, így újulhatott meg két kilométer hosszon a Szabadság utcai kerékpárút – tette hozzá.

Vörös Szilárd polgármester elmondta, hogy harminc évvel ezelőtt épült meg az 55-ös főút melletti kerékpárút a település belterületén, mert korábban rengeteg volt a tragikus kimenetelű baleset. 

– Az elmúlt három évtized alatt gyakorlatilag nullára csökkent a kerékpáros balesetek száma a kerékpárútnak köszönhetően, azonban az út mostanra jelentősen elhasználódott. Ezért bőven ráfért már a felújítás, különösen azért is, mert valamikor betonból készült, a beton pedig mozgott, azon a felújítások nem voltak túl sikeresek. Komolyabb anyagi forrás azonban nem állt rendelkezésre ahhoz, hogy egy komplex és műszakilag is minden tekintetben megfelelő felújítást kaphasson a kerékpárút, ami a mostani támogatásnak köszönhetően megvalósulhatott – fűzte hozzá.

A Belügyminisztérium önkormányzati, feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása keretében kapott 30 millió forintot a település gyógyszertára és a valamikori védőnői lakások között lévő ingatlan, az egészségház felújítására, amit az önkormányzat saját forrásból további 4,5 millió forinttal egészített ki.

– A beruházás keretében megvalósult az épület akadálymentesítése, az energetikai fejlesztése, a nyílászárókat újakra cserélték, új hőszigetelést kapott az épület, illetve modern kondenzációs kazános központi fűtésrendszert építettek ki a régi elavult helyett. Ezenkívül felújították a burkolatokat, illetve más egyéb kisebb-nagyobb felújítások is megtörténtek. Épült egy fedett terasz is, ahol a baba­kocsikat lehet tárolni – sorolta a felújítás részleteit Vörös Szilárd polgármester.

– Az elmúlt esztendőkben folyamatosan bevezettük, illetve bővítettük egyrészt a családtámogatási rendszert, másrészt pedig az otthonteremtési rendszert. Emellett a kormány mindent megtesz azért, hogy a településeken, a kistelepüléseken is megfelelő módon tudjuk segíteni a családokat. Az elmúlt esztendőkben Felsőszentivánon bölcsőde és óvoda épült, a védőnői szolgálat ellátásához szükséges intézményeket sikerült fejleszteni, játszótér, utak és járdák épültek, hogy Felsőszentivánon is jobb legyen élni – mondta az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!