Évértékelés

2021.12.14. 06:55

Hatalmas eredményekről számolt be Zsigó Róbert, Baja országgyűlési képviselője

Zsigó Róbert államtitkárt, Baja és térsége országgyűlési képviselőjét az elmúlt esztendőről, a legfontosabb eredményekről kérdeztük. Mint mondta, mozgalmas év volt, a kormány a pandémia kezdeti időszaka után sikeresen újraindította az országot.

Márton Anna

Zsigó Róbert államtitkárra a továbbiakban is lehet majd számítani

Fotós: MARTON ANNA

 Zsigó Róbert kiemelte a Magyar Falu Program jelentőségét és szólt arról is, hogy családokért felelős parlamenti államtitkárként is több fontos feladatot kapott, ezen a területen is fontos döntéseket hoztak. 

– Egyrészt nagyon gyorsan eltelt az esztendő, de mostanában ez így szokott lenni, és azt is elmondhatjuk, hogy velünk maradt a járvány, most is járványidőszak van. Annyi különbség viszont van a tavalyi és az idei év között, hogy most van oltás, ami emberéleteket ment, és ez nagyon fontos különbség. Magyarországon idáig több mint hatmillióan oltatták be magukat. Most az a legfontosabb, hogy minél több ember oltassa be magát, és aki már két vakcinát felvett, vegye fel a harmadik, megerősítő oltást is, mert ezzel tudunk igazán harcolni a vírus ellen – mondta Zsigó Róbert, aki emellett kiemelte, hogy nagyon mozgalmas év volt a 2021-es. A tavaszi korlátozások, veszélyhelyzet, lezárások közben Magyarországon nagyon gyors és határozott oltási kampány volt tavasszal, ezért nyár elején ki tudtunk szabadulni a veszélyhelyzet, a korlátozások alól.  

 

– Olyan gazdasági döntéseket hozott a kormány, amivel azt tudjuk mondani, hogy sikeresen újraindítottuk az országot. Ez látszik a gazdasági növekedésen, Magyarország az Európai Unióban a legelőkelőbb helyen van, azon országok között, amelyek a gazdaságukat újra tudták indítani. A fejlesztések nem maradtak el, az önkormányzatok is dolgoztak azért, hogy azok a beruházások, amiket elnyertek pályázaton, folyamatosan elkészüljenek. Ilyen tekintetben dolgos, nehéz év áll mögöttünk – hangsúlyozta a honatya, aki hozzátette, hogy a kormányzati munka egyik kiemelt pontja a családpolitika 2010 óta. Tavaly október elsejétől Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkárként is dolgozik. Mint elmondta, ezen a területen is több fontos döntést hoztak, amivel a családok életét könnyítik meg.

– Ne felejtsük el, hogy 2021. január elsejétől indítottuk el minden idők legnagyobb otthonteremtési programját, amelyben az új építésű ingatlanoknál kedvezményes áfa, illetve áfamentessége mellett elindult az otthonfelújítási program is, amely azt célozza, hogy a már meglévő otthonokat is fel tudják újítani a családok, és ehhez állami segítséget kaphassanak. Nagyon sok érdeklődő van ez ügyben. Év végére talán elérjük a százezer családot, amely ebben a konstrukcióban újította föl otthonát. Tavasszal elfogadta az országgyűlés a csecsemőgondozási díj (CSED) 100-ról szóló törvényt, amely azt jelenti, hogy az édesanyák július elsejétől a korábbi fizetésük száz százalékát kapják meg a gyermekük féléves koráig. El­fogadtuk a 25 év alatti fiatalok személyi­jövedelemadó-mentességéről szóló törvényt, amely 2022. január elsejétől lép életbe. Ez azt jelenti, hogy minden 25 év alatti fiatal adómentességben részesül, például azok is, akik egyetemi tanulmányaik mellett dolgoznak. Minden idők legnagyobb nyugdíjprémiumát tudtuk kifizetni: novemberben 80 ezer forintot kapott mindenki, aki öregségi nyugdíjban vagy nyugdíjszerű járulékban részesül. Jövő év elején a teljes tizenharmadik havi nyugdíjat, amit korábban a baloldal elvett, visszaépítjük. Tehát nagyon sok olyan döntést hoztunk, ami a magyar családokat, a fiatalokat, a gyereket nevelőket, az időseket érinti – emlékeztetett a honatya.

A térség településeinek fejlesztésével kapcsolatban elmondta, hogy a 2019-ben elindított Magyar Falu Program keretében a választókerületbe eddig hárommilliárd forint kormányzati támogatás érkezett.

 – Szerencsére nagyon sokszor el tudtam mondani: a kormány egyik legfontosabb célja az, hogy a vidéki településeket fejlessze. Néhány hete adtuk át Bácsszentgyörgyön – ami alig százfős település – a falu történetében az első játszóteret. Bácsszentgyörgy a művelődési ház felújítására is nyert támogatást, valamint útfelújításra is a Magyar Falu Programból. Szeremlén át tudtuk adni azt az óvodát, aminek a csodájára járhatnak. Hercegszántón elkészült az új fogorvosi rendelő, amely valóban korszerű ellátást biztosít. Nagyon sok településen történt meg a községháza felújítása, ami azért fontos, mert ott intézik az emberek a hivatalos ügyeik egy részét. Művelődési házak újultak meg, utakat, járdákat sikerült rendbe hozni, építeni. Orvosi rendelőket újítottunk fel. Egyházi épületeket, plébániákat korszerűsítettünk, és még nagyon hosszan tudnám sorolni a megtörtént fejlesztéseket. 

A Magyar Falu Programot a kormány 2019-ben indította. Az első sikeres pályázatok már fél évkor indulhattak. 

– A Magyar Falu Programból a választókerületem vidéki települései összesen 3 milliárd forintnyi fejlesztést tudtak megnyerni. Ezek egy része elkészült, egy része folyamatban van. 

Emellett a falusi útalapból 3,2 milliárd forintnyi útfejlesztés készült, készül el. 

Például a Csávoly és Borota közti utat újítottuk fel, a rémi bekötőutat, a szeremlei és a dunafalvi töltés közötti szakaszt újítottuk fel. Baja és Bácsbokod között újult meg ebből az út. Itt az utolsó szakaszon is elkezdődtek a munkálatok, az időjárástól függ, hogy befejezhetik-e a munkát, vagy áthúzódik jövőre.

– Baján is nagyon régi tervünk volt, hogy a Jelky téri lámpás kereszteződést megújítsuk, egész pontosan visszaépítsük azt a közösségi teret, amely korábban itt volt. Ez elkészült, így szeptemberben át is tudtuk adni a Jelky téri körpályát. A bajaiak számára fontos volt ez a fejlesztés, ezért úgy hiszem, hogy jó döntést hoztunk, amikor kiálltunk mellette, még akkor is, ha az önkormányzati választások után a városvezetés nem értett egyet ezzel a beruházással, hogy óvatosan fogalmazzak. 

A közlekedés gyorsabb lett a Jelky téren, ráadásul létrejött egy olyan közösségi tér, amilyen régebben volt. 

Ez egy újabb találkozási pont lehet a városlakók számára – hangsúlyozta Zsigó Róbert. Hozzátette: a jelenlegi városvezetés nagyon sokszor elmondja, hogy nem kapnak kormányzati támogatást. Mára minden bajai számára bebizonyosodott, hogy ez nem így van. A Jelky tér mellett megújult a városi piac is. Utakat sikerült felújítani, csapadékvíz-elvezetési munkák folynak. Iskolákat (III. Béla Gimnázium, Szent László ÁMK, EGYMI) újítottunk fel, építettünk. Megújul a főiskola. Nagyon sok fejlesztés történt, történik a városban. Ősszel valaki a jelöltek közül azt mondta, hogy vidéken csak látványberuházások történtek. Pedig ha egy kicsit figyelmesebb lett volna, látná, hogy éppen nem ilyenek történtek. Azért dolgozunk, hogy vidéken is jobb legyen élni. És ez a jövőben is így lesz – mondta Zsigó Róbert. 

Baja jelenlegi helyzetét úgy látja, hogy a bajaiak abban a reményben szavaztak 2019-ben az önkormányzati választáson, mert azt gondolták, hogy fontos a város további fejlődése.

– A korábbi időszakban is nagyon sok fejlesztés történt, de nincs olyan dolog, amit nem lehet jobban csinálni, gondolták, és egy új városvezetésre szavaztak. Szerintem sokan csalódtak az elmúlt időszakban, mert az látszik, hogy a jelenlegi városvezetés inkább saját magával, a saját pártpolitikai érdekeivel foglalkozik és nem a város érdekével. Folyamatos veszekedések vannak, titkos lehallgatási ügyek, hangfelvételek kerülnek napvilágra. Egymással küzdenek, hogy maguk közül ki legyen nagyobb pozícióban. Emiatt egyre többen érzik úgy, mintha mindennel foglalkoznának, csak azzal nem, amit ígértek az embereknek. Ha visszagondolunk Baja elmúlt évtizedére, akkor azt mondhatjuk, hogy hála istennek Baját elkerülték a pártpolitikai csatározások. Baján az emberekkel összefogva olyan munkát tudtunk végezni, amelynek látható eredménye volt. Épült, szépült a város, az emberek békében tudtak élni. Én országgyűlési képviselőként azért dolgozom, hogy visszatérjen Bajára a rend, a nyugalom és a fejlődés. Ebben a munkában továbbra is számíthatnak rám – zárta gondolatait a honatya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!