benzin- és gázolajárak

2021.11.18. 06:55

Többen kérik tele a tankot Kecskeméten

Hétfő óta már a kormány által meghatározott 480 forintos hatósági áron lehet tankolni a 95-ös benzint és a gázolajat. A baon.hu által Kecskeméten megkérdezett autósok általában természetesen örülnek az árcsökkentésnek, a kisebb benzinkutak tulajdonosai viszont borúlátóak.

Hraskó István

Tiko benzinkút, Kecskemét Halasi út.

Fotó: Bús Csaba

Hétfőn megjelentek a 480-as és 479,9 forintos feliratok a benzinkutak „totemoszlopain”, hiszen a kormány múlt heti döntésével három hónapra 480 forinton rögzítette a normál benzin és a gázolaj literenkénti árának felső határát. Kecskeméten jelenleg egy-két töltőállomás a szabottnál minimálisan alacsonyabb, 477 és 478 forintért kínálja a 95-ös benzint, talán így próbálják magukhoz csábítani a leginkább árérzékeny autósokat, míg

a prémium-üzemanyagoknál általában maradtak az eddigi, 560–580 forintos árak, bár ezen a téren van bizonytalanság, volt, ahol ezeket is 480-ért kezdték árulni.

A Magyar Ásványolaj Szövetség közölte, elképzelhető, hogy a prémiumtermékek között is van olyan, amely a hatósági árképzés hatálya alá tartozik, a többit továbbra is a normál piaci áron lehet értékesíteni, a nyitott kérdésekben egyeztetni fognak a kormányzattal.

Fotó: Bús Csaba

Többekkel beszéltünk, miként vélekednek a változásról, és hogy az olcsóbb benzin változtat-e a tankolási szokásain. A válaszokból az szűrhető le, hogy valószínűleg emelkedik majd azoknak a száma, akik teletankkal távoznak majd a kúttól, nem csak egy előre eltervezett összegért, mondjuk 10 ezer forintért vásárolnak üzemanyagot, és örülnek, hogy kevésbé kell majd figyelni a spórolásra. Bár ezzel a kijelentéssel is óvatosan kell bánni.

– Én nem néztem eddig az üzemanyagárakat, mert muszáj volt tankolni, hiszen kell az autó a munkába járáshoz. Annak örülök, hogy már nem 540, hanem 480 forint a benzin, de még ez is őrülten magas – mondta egy hölgy, aki Nagykőrösről ingázik naponta Kecskemétre, és inkább a Pest megyei város benzinkútjait részesíti előnyben. Ő már előre nézve attól tart, hogy a 480 forint akkor is maradni fog, amikor már esetleg ennél lejjebb mehetne az üzemanyag ára.

– A hónap elején mindig teletankolom az autót, az általában kitart egész hónapra. Nem szoktam annyira figyelni az árakat, de ha azt hallom, hogy 10 forinttal drágább lesz, akkor elmegyek előtte való nap – válaszolta egy másik hölgy. Többektől hallottuk, hogy sokszor nem is annyira az ár alapján választanak kutat, hanem amelyik éppen útba esik, közel van a munkahelyhez, vagy ahol gyűjtik a pontokat, esetleg amelyiknek jobb a shopja. Van, aki a nagyobb hálózatokra esküszik, mondván, ott megbízhatóbb a minőség, más a kisebb kutakat szereti.

– Most talán nullszaldósok vagyunk, a nagyker- és a kiskerár közötti rés még akkora, hogy ki tudjuk termelni a dolgozók bérét, a rezsiköltséget. De ha felmegy az olaj világpiaci ára, a dollár erősödik a forinthoz képest, akkor már nem fogjuk tudni megfizetni a nagykereskedelmi árakat és mínuszt fogunk termelni. Akkor majd nekünk, kiskereskedőknek kell a veszteséget benyelni, de akkor én biztos abbahagyom, harminc év után – sorolta kétségeit Tímár József, a Halasi úton lévő TiKo benzinkút tulajdonosa. Kilenc dolgozója van, kilenc család anyagi megélhetése függ az elkövetkező hónapoktól – nyilván nem szeretné őket elküldeni, de ha nem tudja majd a fizetésüket kigazdálkodni, elkövetkezhet ez a pont.

Az általunk megkérdezett autósok örülnek, hogy kevésbé kell majd figyelni a spórolásra
Fotó: Bús Csaba

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzi a szabályok betartását

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal hétfőn megkezdte a benzinkutak ellenőrzését, az első nap mérlege pozitív, egyetlen üzemeltető sem követett el jogszabálysértést – tájékoztatta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára az MTI-t. A pénzügyőrök vizsgálják egyebek között azt is, hogy a kutakon betartják-e az üzemanyagárakra vonatkozó szabályokat. Tállai András elmondta, hogy szerdától még komolyabb ellenőrzésre számíthatnak a benzinkutak, ugyanis az üzemanyagárak ellenőrzésébe bevonják a NAV nemzetközi hírű mobil laborjait is, amelyekkel azonnal ellenőrizhető az, hogy megfelelő minőségű-e az üzemanyag. A szabályokat be nem tartó benzinkút üzemeltetői bírsággal, sőt ismételt jogsértés esetén üzletbezárással is számolhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!