bács-kiskun

2021.10.21. 11:25

Napelemrendszer telepítésével kompenzálnák az áremelkedést a cégek

A lakosságot nem érintik a világpiaci energiaváltozások, írta a minap testvérlapunk, a Világgazdaság. A vállalatok azonban arra készülnek, hogy egyre többet kell fizetni az elektromos áramért és a gázért. Cégeket kérdeztünk arról, mivel kompenzálják az áremelkedést.

Barta Zsolt

Fotó: Barta Zsolt

A soltvadkerti Király Pékség alapítója, Király István hírportálunknak elmondta, hogy a Pékszövetség közreműködésével vásárolja a gázt és az elektromos áramot fix, előre leszerződött áron. Ezek jelenleg kedvezőbbek, mint a világpiaci napi árak. Ha azonban lejár a több éves szerződött időtartam, akkor a céget is érintik az áremelkedések. Hogy miként lehet a magas energia költségeket tompítani?

A cégalapító elmondta, hogy napelemrendszert kívánnak felszerelni. Bár ez nagy beruházás, mégis csökkenti hosszú távon az energiafogyasztást. Azzal tisztában vannak, hogy nem fedezi teljes mértékben az igényeiket, de valamennyire mégis csökkenti a kitettségüket. Király István azt is elmondta, hogy nem csak ezzel kell a családi vállalkozásuknak számolnia, hanem azzal is, hogy januártól a minimálbér emelkedik, ami drágítja a termelési költségeket. Emellett a csomagoló eszközök ára is változik, csakúgy, mint a liszt és egyéb pékáru alapanyag ára. De nem csak nekik, hanem minden olyan vállalkozásnak számolnia kell ezekkel a változásokkal, akik ebben a szektorban tevékenykednek.

Ezt erősítette meg Juhász Zsolt, az Izsáki Házitészta Kft. egyik tulajdonosa is, aki elmondta, hogy egy 197 kilowattos teljesítményű naperőművet építenek ki idén egy pályázat keretében. Ez az áramfogyasztásuk 40 százalékát fogja fedezni. Ha az árak nem változtak volna, akkor a beruházás már négy év alatt megtérült volna. Most viszont az áremelkedés negatív hatását ellensúlyozza valamennyire.

Emellett nagyon sok egyéb bizonytalansági tényező is szerepet játszik a villamos energia és a gáz árváltozásán kívül.

Idesorolandó a magas gázolaj ár is, amely jelentős mértékben emeli a költségeket.

Nagyon sok olyan tényező változik, amely az áremelés felé hat. Ideértendő a minimálbéremelés is, amely az ennél többet keresők bérét is nyomja felfelé. Eddig már volt egy 12 százalékos száraztészta áremelés, de Juhász Zsolt nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy további változás lesz az idén. Mint mondta, probléma, hogy nem lehet lekötni legalább féléves, éves szinten az alapanyagok beszerzési árát, és így nehéz tervezni.

Ungvári Ferenc, a kiskőrösi Ungvári Művek alapítója azt mondja, hogy az esetükben jövőre megduplázódik az elektromos áram egységára. A gáz évente alig kétmillió forint kiadást jelent a cégnél, így az árváltozás nem okoz jelentős kiadásváltozást. Még évekkel ezelőtt, a gyártó csarnokok megépítésének idején arra gondoltak, hogy a földhőt felhasználva spóroljanak az energiával.

Akkor kiépítettek egy a fűtést és a hűtést szolgáltató geotermikus rendszert. A hőcserélő, amikor kell, hűti, amikor kell, fűti a levegőt, a gázt ekkor használják, hogy felmelegítsék a levegőt. A földben 3 méter mélyen 17 fok az átlag hőmérséklet, ezt használja ki a vállalkozás. A költségek további csökkentése érdekében a cég pályázatot adott be egy napelemrendszer kiépítésére. A klimatizálást és az irodablokk energia igényét tervezik ezzel kiváltani, mondta a cégalapító.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!