Kecskemét

2021.09.22. 20:00

Több mint egymilliárd forint pályázati forrást nyertek a civilek

Több mint egymilliárd forint támogatás érkezett a megyénkben működő civil szervezetekhez idén, és a benyújtott, illetve nyertes civil pályázatok terén is az országos élmezőnyben található megyénk. Többek között erről tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár a szerdai Civil Info – NEA 2022 országos tájékoztató rendezvényén Kecskeméten.

Horváth Péter

Fotó: Horváth Péter

A Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága munkatársai tájékoztatták a civil szervezetek képviselőit a Nemzeti Együttműködés Alap pályázatairól szerdán a Megyeházán. A Civil Info – NEA 2022 című országos tájékoztató rendezvény kecskeméti előadását a A Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület, mint a Bács-Kiskun Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ címbirtokosa szervezte.

A jelenlévőket dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, majd dr. Salacz László országgyűlési képviselő köszöntötte. Mák Kornél hangsúlyozta, hogy a civil szervezetek a rendszerváltást követően jelentek meg, de megerősödésük az utóbbi években látható igazán, melyben a megyei önkormányzat is szerepet játszott. Salacz László köszöntőjében kiemelte, hogy a kormány nem tervez újabb lezárásokat.

A civil területet érintő aktualitásokról tartott előadást Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságának helyettes államtitkára. Ő is utalt arra, hogy ugyan tavaly a járvány miatti lezárások korlátozták a civil programok szervezését, most a kormány a növekvő fertőzöttség ellenére sem kíván újabb zárást, ezért bátran tervezhetnek a civil szervezetek az elkövetkező időszakra.

Sosem látott nagyságú forrás szerepel az alapban, a tavalyi 9,3 milliárd idén 10,8 milliárdra emelkedett és megemelték az egyszerűsített pályázatok keretét 300 ezerről 350 ezer forintra.

A helyettes államtitkár hozzátette, hogy ha elutasítanák az egyszerűsített pályázatot, a pályázó akkor is 150 ezer forintot kap a benyújtásba fektetett munka ellentételezésére.

A NEA mellett létrehoztak két másik alapot, tavaly a Falusi Civil Alapot, idén pedig a Városi Civil Alapot, idén mindkettőre 5-5 milliárd forint forrást biztosított a pályázóknak. A helyettes államtitkár elmondta, hogy a Falusi Civil Alapnál háromszoros, a Városi Civil Alapnál tízszeres volt a túljelentkezés.

Fotó: Horváth Péter

Szalay-Bobrovniczky Vince hangsúlyozta, hogy a megyénk a pályázati adatok terén országosan is az élmezőnyben szerepel idén. A NEA-ban 728 beadott pályázatból 507 nyert, összesen több mint 530 millió forintot. A Falusi Civil Alaphoz 220 pályázat érkezett Bács-Kiskunból, melyből 82 volt nyertes, több mint 245 millió forinttal. A Városi Civil Alaphoz országosan a negyedik legtöbb pályázat érkezett be a megyéből, a 422 pályázatból 69 nyert, ezzel több mint 275 millió forint került az alapból megyei civil szervezetekhez. Idén összesen több mint egymilliárd 50 millió forint került a megyében működő civil szervezetekhez a különböző alapokból.

Szalay-Bobrovniczky Vince hangsúlyozta, hogy a civil szféra társadalmi hasznossága mellett ma már akár arra is alkalmas, hogy megélhetést biztosítson a jelentős munkát végző szervezetekben dolgozóknak.

Fotó: Horváth Péter

A helyettes államtitkár emlékeztetett: hamarosan, október 4-én, hétfőn 10 órakor nyílik a NEA felülete, melyen a Bethlen Gábor Alapkezelő jövő évi forrásaira pályázhatnak a civil szervezetek.

Dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának főosztályvezetője a NEA 2021- évi egyszerűsített, összevont és normatív pályázatairól szólt és összegezte a Falusi Civil Alap tavalyi tapasztalatait. Dr. Kisida Tamás jogi referens a Helyettes Államtitkárság civil területet érintő szakmai programjairól, rendezvényeiről, például a véradásokról beszélt. Furka Ágnes osztályvezető gyakorlati bemutatóval egybekötött tájékoztatót tartott a pályázatokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!