hirdetés

2021.09.14. 14:27

Alig drágultak az ingatlanok Kecskeméten

Forrás: megveszlak.hu

Nemrég adta közre a KSH és az MNB is a legfrissebb 2021 első negyedévére vonatkozó lakásárindexét. A régiós térképeken jól látszik, hogy átlagosan hány százalékkal drágultak az ingatlanok. A megveszLAK.hu-nál megnéztük, hogy az ingatlanok kínálati árai hogy változtak az utóbbi egy évben.

Fotó: megveszlak.hu

Lakásárindexek alakulása

Sokan évek óta hangoztatják, hogy most aztán végre kidurran az ingatlanlufi és az árak emelkedése megáll, vagy a visszájára fordul, ennek ellenére az összesített adatok alapján az áremelkedés 2014 óta folyamatos a használt lakások piacán.

Fotó: megveszlak.hu

Ami nem látszik az összesített adatokon az az, hogy helyenként már valóban elérték az árak a maximumot, vagy annak a közelébe kerültek. Ráadásul az utóbbi egy évben mért magasabb infláció el is vitte a használt lakások áremelkedésének a jelentős részét.

Városi lakások árváltozása 2020 I. és 2021 I. negyedév között

Az MNB Lakáspiaci jelentéséből látszik, hogy a városi lakások árváltozása régiónként elég nagy különbségeket mutat. Míg Budapesten alig volt áremelkedés, addig Pest megyében ötödével drágultak a lakások. Az összes régióban átlagosan 12,7%-al lettek drágábbak a lakóingatlanok az MNB lakáspiaci jelentése alapján.

Fotó: megveszlak.hu

Lakóingatlanok kínálati árának változása 2020 július-2021 július között megyénként

A lakóingatlanok kínálati árai jellemzően 5-10%-al magasabbak a valós eladási áraknál. Sokan nem hívnak ingatlan értékbecslőt, hanem a szomszédok, vagy a hirdetési portálokon látott árak alapján lövik be a hirdetési árakat, így alaposan mellé lehet lőni.

Az ingatlant keresők viszont sokkal valószínűbben találkoznak a hirdetési árak emelkedésével a hirdetési oldalakon, mint az MNB, vagy a KSH grafikonjaival. A kínálati átlag négyzetméterárak emelkedésében viszont nem lehet elkülöníteni az infláció növekedését. Először lássuk, hogy az utóbbi egy évben mennyit emelkedtek az átlag négyzetméterárak megyei bontásban.

A térképen látszik, hogy Bács-Kiskun megyében az országos átlagnál sokkal alacsonyabb volt az áremelkedés. Ha nem vesszük figyelembe, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében nemhogy nőttek, hanem inkább csökkentek az árak, akkor azt mondhatjuk, hogy Magyarországon a legkisebb árnövekedést Bács-Kiskun megyében lehetett tapasztalni.

Lakóingatlanok kínálati árának változása 2020 július-2021 július között megyénként a legnagyobb városokban

Kicsit más képet fest az utóbbi egy év ingatlanár növekedésről, ha a megyék helyett a megyeszékhelyek lakóingatlanainak az átlagárát nézzük meg. Pest megyét a legnépesebb városa, Érd képviseli.

Bács-Kiskun megyével ellentétben a megyeszékhelyen, Kecskeméten valamivel nagyobb volt az ingatlanok kínálati árának a növekedése (5%), de még ez is jelentősen elmarad az országos átlagtól (13%).

Kecskemét ingatlan árai elérték a csúcsot?

A kecskeméti árnövekedés szembeötlően hasonlít a Budapesti lakások árának a változásához, ugyanis Budapesten is az országos átlagnál sokkal kisebb árnövekedés volt (3%).

Kecskeméten az eladó lakások átlagos négyzetméterára 2021 augusztusában 450000Ft/m2 volt. Az eladó téglalakások átlagos négyzetméterára (500000Ft/m2) csak 100000Ft-al haladja meg az eladó panellakások árát (400000Ft/m2).

Kecskeméten a panellakások ára 2019 január óta többnyire stagnál, míg a téglalakások ára 2019 január után folyamatos csökkenést mutattak egészen 2021 márciusig, amikor is újra magasabbra ugrottak az árak, de azóta ezen a magasabb szinten stagnálnak.

A lakásokkal ellentétben az eladó kecskeméti házak piacán még mindig kitart a 2014 óta tartó folyamatos áremelkedés. Valószínűleg a házak folyamatos áremelkedése tudta feljebb tornázni a megyei átlagból Kecskemétet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!