kecel

2021.09.30. 13:47

A tavaszi fagyra már az idén készülni kell

Hétfőn rendezték meg Kecelen a szilvakonferenciát, ahol szóba került az is, hogy októberben lehet pályázni az uniós agrár-környezetgazdálkodási támogatásra.

Barta Zsolt

Dr. Harcsa Marietta tart előadást, mellette Juhos Csaba (középen) és Csizmadia György

Fotó: Barta Zsolt

Jövőre is lesz fagy, a hidegre történő felkészülést most, a szüret után kell elkezdeni. Egyebek mellett ez is szóba került a keceli szilvakonferencián, amelyet a Fresh Fruit TÉSZ szervezett a gazdáknak hétfőn.

Dr. Harcsa Marietta növényorvos, szakértő az idei év tapasztalatairól, illetve a hamarosan kezdődő agrár-környezetgazdálkodási pályázatról is szólt, amelyet október 25. és november 25. között lehet elektronikusan benyújtani, és három évre lehet pályázni. Megemlítette, hogy az összegek például almatermésűek esetén 727, szőlő tekintetében 886, egyéb gyümölcsöt termelőknek 582 euró hektáronként évente. Megjegyezte, hogy egyre kevésbé lehet a korábban jól bevált permetezőszereket használni, így a legcélravezetőbb az, ha magát az ültetvényt erősítik fel a gazdák a kártevőkkel szemben.

Juhos Csaba, a keceli Fresh Fruit TÉSZ elnöke a szilva piaci ára körüli kérdéseket érintette. A baon.hu-nak elmondta, idehaza mindössze 1,3 kilónyi szilvát fogyaszt el egy ember, ami nagyon kevés, a lengyelek közel 3, míg a németek 8 kilónyit esznek meg. A szilva a termésmennyiség alapján a harmadik idehaza, mintegy 8000 hektáron termett korábban, ma azonban inkább 6000 hektáron termesztik. Az Unió termésmennyiségének a 4–5 százalékát állítjuk mi elő.

Az idei évről elmondta, a tavaszi fagy után a nyári aszály is hatott a termésmennyiségre. Mintegy 20 százalékkal kisebbek a gyümölcsök, mint tavaly.

Hozzátette: hamarosan elfelejthetjük, hogy idehaza olcsón lehet gyümölcshöz hozzájutni. A frisspiaci termék ára magas marad. Nincs ugyanis, aki leszedje, aki pedig megteszi, az drágán vállal munkát, ez pedig begyűrűzik az árakba.

Dr. Harcsa Marietta tart előadást, mellette Juhos Csaba (középen) és Csizmadia György
Fotó: Barta Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!