Kecskemét

2021.08.31. 20:00

Lengyel vegyipari vállalat üzemeit látogathatják meg a GAMF hallgatói

A Grupa Azoty-val, Lengyelország legnagyobb vegyipari vállalat-csoportjával kötött kedden együttműködési megállapodást a kecskeméti Neumann János Egyetem.

Hraskó István

20210831_A Grupa Azoty-val, Lengyelország legnagyobb vegyipari vállalat csoportjával kötött kedden együttműködési megállapodást a kecskeméti Neumann János Egyetem. A dokumentumot dr. Fülöp Tamás, az NJE rektora és Dariusz Cholewa a Grupa Azoty Sp z o.o. ügyvezető igazgatója írta alá_Kecskemét_HI_PN

Fotó: Hraskó István

A dokumentumot dr. Fülöp Tamás, az NJE rektora és Dariusz Cholewa, a Grupa Azoty Sp z o.o. ügyvezető igazgatója írta alá.

Dr. Fülöp Tamás hangsúlyozta: a mostani együttműködés azért is fontos, és nagyon komoly lehetőség, mert a kecskeméti egyetem szakmai, tudományos és kutatás-fejlesztési kapcsolatait szeretné nemzetközi irányba fejleszteni. A GAMF Kar több mint ötven éves tapasztalatokkal rendelkezik a műanyagipar, a műanyag-feldolgozás és az ehhez kapcsolódó kutatások terén. Kiemelt terület a polimerekkel kapcsolatos alkalmazott kutatás, a kompozit anyagokkal való kísérletek.

– Alkalmazott tudományok egyetemeként elsősorban konkrét vállalati problémák megoldását célzó alkalmazott kutatásokkal támogatjuk a hozzánk forduló vállalatok versenyképességének növelését. A következő időszakban szeretnénk a felhalmozódó egyedülálló szakmai tudást nemzetközi szinten is versenybe állítani

– mondta a rektor.

Fotó: Hraskó István

Az együttműködés céljai közül kiemelte: az NJE oktatói, hallgatói szakmai gyárlátogatásokon vehetnek részt a lengyel nagyvállalat különböző egységeiben és vendégelőadók érkezhetnek a cégtől Kecskemétre. A Grupa Azoty emellett kiváló minőségű polimer anyagokat tud biztosítani az egyetem részére, és a két fél közös kutatás-fejlesztési programokat is elindíthat. Dr. Fülöp Tamás kijelentette, reméli, hamarosan konkrét szakmai eredményekről is beszámolhat.

Dr. Weltsch Zoltán, tudományos rektorhelyettes elmondta: a kecskeméti egyetem egyik fő célkitűzése, hogy közel maradjon az iparhoz, folyamatos és szoros kapcsolat legyen a cégekkel. Így lehet megvalósítani a gyakorlatias képzést, amikor nem az íróasztalfióknak dolgoznak, és várják, hogy a tervekből, ötletekből legyen valami, hanem akár már másnap alkalmazható az üzemekben. Ennek jegyében jól hasznosítható tudással rendelkező mérnököket képeznek, és ebben a mostani megállapodás is segíteni fog.

Kovács-Gajdács János, a Grupa Azoty Sp z o.o. üzletfejlesztési menedzsere elmondta: a lengyel vállalat egy éve döntött úgy, hogy a magyar piacra lép, és egyik első útja Kecskemétre, az egyetemre vezetett, ahol nagyon profin fogadták.

Fotó: Hraskó István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!