ízes és zamatos

2021.08.06. 11:25

A hideg tavasz ellenére megfelelő lett a dinnyetermés Bács-Kiskunban

Kockázatossá tette a hideg tavasz idén a szántóföldi dinnyetermesztést. Ez idő tájt, szüret idején úgy tűnik, többnyire kifizetődött a kertészek erőfeszítése.

Miklay Jenő

A dinnye termőföldre palántázásakor a fénytelen, hűvös időjárás sokáig visszafogta fejlődésükben a növényeket. A palánták megfázásának elkerüléséért egyes gazdaságokban későbbre ütemezték az ültetést a termesztők. Munkájuk eredménye nagyjából július első dekádja óta mutatkozik: a görög- és sárgadinnye közepes vagy annál több termést hozott, ízük, zamatuk kitűnő.

– Tudok dinnyésekről, akik elégedetlenek a hozamokkal. Én nem panaszkodom, főleg azért sem, mert tavaly sokkal rosszabbul álltunk a dinnyével. Sokára indult a növények fejlődése, sok palánta el is pusztult. A dinnyénél mindig jelentkezik valami váratlannal, közel 30 éve foglalkozom vele, s azóta sem tudtam teljesen kiismerni. Idén is két hektáron ültettünk nyolcfajta görögöt, a sárgadinnyét illetően pedig új fajtákkal is kísérletezünk, úgy tűnik, sikerrel – mutatta be gazdaságát Fábián Ferenc.

A szentkirályi termesztő neve főleg néhány Bács-Kiskun megyei faluban és Nagykőrösön ismerős a dinnyét kedvelők előtt.

– Nem utaztatom sokat a termést, minden nyáron az évtizedek óta látogatott közeli piacokon adom el. Jólesik hallani, amikor a vevőim köszöntenek: már nagyon várták a dinnyéimet. Sokkal kényelmesebb lenne kint, a tábla szélén eladni a kereskedőknek, de azzal nem igazán járnánk jól – hangsúlyozta Fábián Ferenc.

Mint mondta: már a szezon elején, július közepén 2500 forintot ígértek egy ládányi, 20 kilónak számolt dinnyéért. Ezért amennyit csak tud, a heti piacra visz az utánfutón. – Fárasztó munka ez, de segít a feleségem, és a felvásárlási ár többszöröséért el tudjuk adni. Persze amikor nagyon sok a beért termés, éppenséggel örülünk, ha egy-két utánfutóval elvisz tőlünk valaki – vallotta be.

Fábián Ferenc (balra) szerint a piacozás fárasztó, de megéri
Fotó: Miklay Jenő

A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete szerint az ország több dinnyetermesztő körzetében koncentrálódnak a dinnyés birtokok. A kisebb földekkel bíró, idősebb termesztők lassan felhagynak a dinnyével. Bács-Kiskun megye ebben kivétel lehet. Itt jelenleg is a kisgazdaságok dominálnak, sok termesztő Fábiánékhoz hasonlóan másféle főállás mellett termeszti a dinnyét. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint sokéves átlagban összesen 10 ezer tonnát. Ez a hozam átlagos a megyék összehasonlításában, de sok család tekinti kiegészítő jövedelemforrásnak.

A gyerekek is foglalkoznak dinnyetermesztéssel

Fábián Ferenc családjában a gyerekek is foglalkoznak a dinnyével, kiskoruktól látták, művelték és megszerették ezt a gyümölcsöt. Igaz, a szülők igyekeztek minél könnyebbé tenni a munkát a korszerűbb technológiával – Bakhátas műveléssel, csepegtető öntözéssel kevesebb megerőltetéssel jár a növények gondozása, persze még ezzel együtt is sok a munka vele. Sajnos, megfelelő munkaerőt nem találunk, pedig nagyon elkélne a segítség, különösen a tövek gazolásához, vagy most, a szüret idején. Hívatlan vendégeink annál többen jönnek, fényes nappal megdézsmálják a dinnyét. Ezért a fiammal felváltva, éjjel is őrt állunk a tábla szélén kora reggelig, és azután sem pihenni térünk. Megyünk a munkahelyre vagy a heti piacra – beszélt a viszontagságokról Fábián Ferenc.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!