ingatlanpiac

2021.07.27. 20:00

Egyre népszerűbbek a megyei nyaralók

Részben a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság miatt országszerte erősödött a nyaralók piaca, egyre többen érdeklődtek irántuk, és a kínálati árak is felfelé mentek – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzésé­ből. Tiszakécskén például több mint 21 százalékos, Dunapatajon 22 százalékot meghaladó, Szalkszentmártonban pedig 75 százalékkal emelkedtek feljebb az árak egy év alatt.

Mester-Horváth Nikolett

Megnőtt a Nógrád megyei nyaralók iránti kereslet. Nemcsak a nagy tavak melletti nyaralók népszerűek

Forrás: MW

Fotó: L. B.

A nyaralótérségekben és a nyaralótelepüléseken található lakóingatlanok iránti érdeklődés erősödése évek óta tart.

– Ez köszönhető annak, hogy a pandémia megjelenéséig sok háztartás anyagi helyzete javult és egyre többen vették tervbe, hogy második ingatlanként nyaralót vásárolnak. A járvány pedig adott egy lökést ennek a folyamatnak, a kijárási korlátozások miatt pedig a kerttel rendelkező ingatlanok felértékelődtek a piacon – mondta Balogh László, az ingatlanhirdetési portál vezető gazdasági szakértője.

Ráadásul a járványhatás következtében a nyaralóövezetek is felkerültek az országos albérletpiacra. Balogh László példaként említette, hogy tavaly nyár elején jelentősen nőtt az országban legkeresettebbnek számító Balaton-parti és Velencei-tó melletti kiadó nyaralók, házak iránt érdeklődők száma. A szakember azt is elmondta, hogy egy család számára a panziók és hotelek egy-két heti szállásdíjához képest nem sokkal jelent nagyobb kiadást egy nyaraló egész hónapra történő kibérlése. A kiadó nyaralók iránti fokozódó igény pedig a befektetési célú vásárlók érdeklődését is felkeltette.

Nemcsak a nagy tavak melletti nyaralók népszerűek
Fotó: L. B. / MW

Nemcsak a nagy tavak melletti nyaralók népszerűek, Bács-Kiskun megyében is megnőtt a kereslet irántuk, ahol a legnépszerűbb településeken jelentős áremelkedés ment végbe: a négyzetméterár idén júniusban 93–284 ezer forint között volt a kínálati piacon.

A konkrét településeket nézve kiderül, hogy Tasson 24 százalékos drágulás ment végbe egy év alatt, így a négyzetméterár 284 ezer forintra nőtt, míg a Tisza partján lévő Tiszakécskén 21 százalékkal 240 ezer forintra emelkedett. Szalkszentmárton idén júniusi 210 ezer forintos négyzetméterárával 75 százalékos áremelkedést ért el. Duna­patajon pedig 22 százalékkal 93 ezer forintra nőtt a négyzetméterár. A megyeszékhely ebben a mezőnyben nem került be a legnépszerűbb nyaralótelepülések közé. Kecskeméten az egy év alatti közel 10 százalékos emelkedés 432 ezer forintos négyzetméterárat eredményezett.

Balogh László szerint a járványhatás visszahúzódásával, a gazdaság várható fellendülésével, valamint a turizmus erősödésével a nyaralók piacán további élénkülésre lehet számítani Bács-Kiskun megyében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!