bács-kiskun

2021.07.18. 19:03

A gyorsan kiszáradó talajokon teljesen kiégett a kukorica

A Duna-Tisza közén a tavaszi vetésű szántóföldiek termésének nagy részét, helyenként az egészet elvitte a több mint másfél hónapja tartó szárazság és hőség.

Miklay Jenő

Fotós: Shutterstock

A megye nagyobb részét aszály által jelentősen sújtottnak minősítette a meteorológia szolgálat július első felében. Kecskemét széles körzetében, továbbá a megye délkeleti csücskében, valamint Dél-Pest megyében pedig szinte teljesen kiszáradtak a szántók július közepére.A termesztők szerint semmi remény nincs arra, hogy a napjainkra prognosztizált esőzésekkel megerősödik a félidőben lévő öntözés nélküli kukorica, napraforgó. Azt mondják: kiadós csapadék után is csak némi termésre lehet kilátás.

– A kukoricára utoljára 2007-ben érkezett hasonló időjárás, akkor egy-három tonna szemet termett, vagyis a várható hozamnak a 10–30 százalékát.

A jobb vízgazdálkodású földeken az ez idő tájt érkező csapadék talán még elősegítheti a közepes kukoricatermést, de a gyorsan kiszáradó talajokon a kukorica már kisült. A zöldborsó napok alatt tönkrement, amikor megöntözték, szinte megfőtt a kánikulában – mondta Pesti Gábor, a nagykőrösi gazdakör elnöke.

Megyénkben és Nagykőrös környékén egyre több növénytermesztő rendezkedik be a szántók öntözésére. Úgy tűnik, ezen a nyáron a kútvízzel sem tudták megfelelő kondícióban tartani a kultúrákat.

A gazdakör elnöke szerint a vízpótlás csak arra elég, hogy átvészeljék a növények a rövidebb száraz időszakokat.

– A Homokhátságon több mint másfél hónapig szomjaztak a földek, ezt tetézte a rendkívüli légköri aszály, amit öntözéssel sem lehetett elhárítani. Jól szemlélteti a durva hőségben az erős nedvszívó hatást az, hogy például helyenként a kukorica már-már kékre színeződött, szivarrá csavarodott leveleit az öntözővíz sem volt képes kisimítani a forróságban – mondta a baon.hu-nak Pesti Gábor.

A termesztők szerint kiadós csapadék után is csak némi termésre lehet kilátás
Fotó: shutterstock.com

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!