DUNA-TISZA KÖZE

2021.07.21. 11:30

A gazdák jól állnak a betakarítással

Július közepén a homokhátsági gazdaságokban a végét járja az őszi árpa és a repce betakarítása, sőt, e növények tábláinak zöméről már elvonultak a kombájnok.

Miklay Jenő

Erről a nagykőrösi tábláról hektárra számítva öt tonna szem jött le

Fotó: Miklay Jenő

Az árpa, amint történt vele a korábbi években is néhányszor, kellemes meglepetést okozott sok termesztő számára. Több szemet hozott, mint amennyit vártak tőle. Kedvező volt a vegetációjához a viszonylag hűvös tavasz, később pedig a száraz hetek után kifejezetten sokat segített a növényeknek a májusi kiadósabb esőzés.

A hektáronkénti hozama termesztési körzetek szerint változó, a Bács-Kiskun megyei és Dél-Pest megyei gyengébb földeken 3–4 tonna a szemtermés, de a jobb adottságú talajokon termése meghaladta az 5 tonnát.

Bács-Kiskunban az összesen közel 30 ezer hektáron átlagosan 4–5 tonna terméssel számolnak a gazdák.

Az őszi árpáért a térségben jelenleg tonnánként nettó 58 ezer forint körüli árat kínálnak a felvásárlók. A termesztők szerint ez elfogadható árszint. Hasonlóan jól teremtek más kalászos takarmánynövények is, például a tritikálé számos helyen megadta a hektáronkénti 5 tonna szemet. Pesti Gábor, a nagykőrösi gazdakör elnöke szerint Dél-Pest megyében a búza a reméltnél kevesebbet ad idén.

– Aratása első napjaiban összességében azt látjuk, hogy közepesnél valamivel jobb, körülbelül 5–6 tonna búzát adnak a táblák hektáronként. Pedig a júniusi, július eleji kánikulában az erős légköri aszályban szenvedett a búza. Mutatja ezt a 2–2,2-es méretű rostán áteső sok szem, vagyis idén jelentős az apró, aszott magvak mennyisége. A repcéből idén kevés termett a kistérségben, és elmondható ez általában az egész homokhátságra is. A szárazodásra hajlamos területeken kisült, jobb esetben adott 1–2 tonna szemet, a jobb vízháztartású talajokon kellő tápanyagellátás mellett, hektáronként 3,2–3,3 tonna szem gyűlt össze. A repcés gazdaságok többségének sikerült hasznot fogniuk. Amíg tavaly 120–130 ezer forint volt az olajos magvak felvásárlási ára, jelenleg a térségben 170–190 ezer forintot adnak érte tonnánként.

A gazdakör elnöke szerint a múlt évihez viszonyított többletbevételt elviszik a költségek.

– Napjainkra soha nem látott magasságba emelkedtek a műtrágyaárak. Különösen a foszforos műtrágyák, melyek tonnánként már 200 ezer forintba kerülnek. Említhetem a nitrogénalapú műtrágyákat is, amelyek ára 50 ezer forintról immár 90 ezerre kúszott fel néhány hónap alatt. Aratás után mindjárt a jövő évi termésnek kell megteremteni a feltételeket. A magas felvásárlási árakból származó többletjövedelmet azonban el is szippantják a méregdrága segédanyagok. Tehát, a gazdák helyzete nem jobb, mint máskor, idén is nehéz lesz az új termesztési ciklus előkészítése.

Erről a nagykőrösi tábláról hektárra számítva öt tonna szem jött le
Fotó: Miklay Jenő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!