Jánoshalma

2021.06.23. 11:25

Tilosba ment a nyáj, háborognak a gazdák

Nem új keletű problémáról van szó, a helyi földtulajdonosok immáron tíz éve kénytelenek tűrni, hogy az egyik gazda a birkáit rendszeresen az ő földjeiken legelteti a város mellett. A felháborodott gazdálkodóknál mostanra telt be a pohár, néhány napja ugyanis közel két hektáron ették le a növésben lévő kukoricát a birkák, a gazdák szerint akár több millió forint is lehet a káruk.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Tíz évvel ezelőtt kezdődtek el a problémák, amikor a városhoz közel, a vasút melletti legelőn álló hodályhoz telepítette állatait a gazda és azóta évről évre a környező földeken legelteti őket – mondta el a baon.hu-nak Farkas Gábor jánoshalmi gazdálkodó, aki arról számolt be, hogy az idei legnagyobb kárt az elmúlt napokban okozták az állatok, másfél-két hektárnyi területen legelték le a még növésben lévő kukoricát és a gabonát a környező földeken.

– A gabona egy része talán újraéled, de a kukorica ezt a pusztítást nem éli túl, ki fog száradni

– magyarázta a felháborodott gazda, aki szerint legalább nyolc földtulajdonosnak okozott ezzel több millió forint kárt az állatok gazdája.

– Az is érdemel néhány szót, hogy milyen körülmények között vannak tartva az állatok a hodályban, aminek félig be van szakadva a teteje, körülötte elpusztult állatok tetemei, sem takarmányt, sem vizet nem lehet látni a telepen, ami nincs bekerítve, az állatok szabadon járnak-kelnek, így hát nem csoda, hogy állandóan a környező földeken legelésznek – tette hozzá Farkas Gábor, aki azt is elmondta, hogy korábban már többször is megpróbáltak beszélni az állatok gazdájával, de ő nem ismerte el a felelősségét.

Sőt, volt, hogy fenyegetésig, tettlegességig is fajult egy-egy vita.

Közel két hektáron ették le a növésben lévő kukoricát a birkák
Fotó: Pozsgai Ákos

A gazdák mostanra elhatározták, hogy nem hagyják annyiban a dolgot és feljelentést tettek a rendőrségen, úgy értesültünk, vizsgálat is indult az ügyben. Farkas Gábor úgy tudja, hogy a telepen egy viskóban lakott egy öreg ember, ő volt megbízva az állatok felügyeletével, cserébe enni és szállást kapott. Információi szerint őt a rendőrök elvitték és a helyi hajléktalanszállón helyezték el.

A felháborodott gazdáktól megtudtuk azt is, hogy az említett gazda belterületi ingatlanán is adódtak korábban problémák az állatok nem megfelelő tartásával, a szomszédok az önkormányzatnál tettek panaszt.

Czeller Zoltán, Jánoshalma polgármestere megkeresésünkre elmondta, hogy tavaly augusztusban érkezett a városházára bejelentés, azt panaszolták a Mátyás király utcai lakosok, hogy az ingatlanon tartott állatok olyan bűzt okoznak, amely elviselhetetlen, nem tudnak szellőztetni.

A trágyatárolás nem volt szabályos, a kecskék átjártak a szomszédba, lelegelték a veteményest, az ingatlanon tartott kutyák kapunyitáskor rendszeresen kiszöktek az utcára és veszélyeztették az utcán tartózkodókat.

A városgazdálkodási osztály vezetője felszólította a terület tulajdonosát az állattartás, valamint a trágyatárolás szabályainak a betartására, helyszíni szemlét is kezdeményezett a hivatal, de az erről szóló értesítést a gazda nem vette át. Később egy előre nem egyeztetett időpontban a hivatal munkatársai felkeresték a gazdát, akkor az illető ígéretet tett arra, hogy az állatait a külterületi tanyájára szállítja, ami tavaly szeptemberben meg is történt, azóta a városházára újabb panasz nem érkezett a szomszédoktól.

Megkerestük a gazdát, aki ellen a többi gazda feljelentést tett a rendőrségen, kérésére a nevét nem közöljük, de érdeklődésünkre elmondta, hogy a csapadékszegény tél és tavasz miatt a hodály körül elfogyott a legelő, ezért az állatokat át kellett volna hajtani külső legelőkre, de a szomszédos földek gazdái felszántották az utak egy részét, ezért erre nem volt lehetőség. A területhez legközelebb eső földet pedig a gazdája két oldalról elkerítette rossz, hiányos szövött dróttal, szögesdróttal és bálamadzaggal, de az állatok egy része a hajtás során így is be tudott szökni a területére, a kiterelésük azonban nehézkes volt, mert pont a hodály felőli része volt lezárva, az útjukba eső kukoricát valójában lelegelték – ismerte el a gazda.

Állítja, korábban, amikor a jószágai rátévedtek a szomszéd földjére, kártérítést fizetett annak ellenére, hogy később a kukorica kihajtott újra és a tulajdonosa le tudta aratni, mintha mi sem történt volna.

Megemlített egy másik esetet is, amikor egy távolabb eső földterületen hajtották keresztül a juhászával az állatokat az aratás után, akkor életveszélyesen meg is fenyegették őket.

Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!